Ананиев върна шефовете на Педиатрията, „Лозенец“ и „Пирогов“

38

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев върна на работа директорите на Педиатрията, „Лозенец“ и „Пирогов“, които бяха отстранени по нареждане на премиера Бойко Борисов, след смъртта на 3-годишния Алекс Ананиев е получил окончателния доклад от проверката, която възложи на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ /ИАМН/ и според него, няма пропуски в диагностично-лечебния процес, съобщиха от МЗ.

„В Министерството на здравеопазването постъпиха и констативните протоколи както от проверките в лечебните заведения СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и УБ „Лозенец“, така и в практиката на личния лекар на детето. Всички получени от ИАМН доклади – два предварителни и един окончателен, както и съпътстващите протоколи, независими експертизи и документи от хода на проверката, ще бъдат предоставени на Прокуратурата, която също се сезира по случая. Целта е да бъде оказано пълно съдействие на компетентните органи в хода на разследването“, уточниха от здравното ведомство.

Окончателният доклад потвърждава причината за смъртта на детето – тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове), причинена от вирусна инфекция, при която са възникнали и допълнителни усложнения – тежки двустранни кръвоизливи, полиорганна недостатъчност в надбъбречните жлези, е заключението на експертите, които уточняват, че болестта на Алекс се е развила изключително бързо.

Материалът Ананиев върна шефовете на Педиатрията, „Лозенец“ и „Пирогов“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.