Ананиев: Сестрите искат по-високи заплати от тези лекарите

25

Искането на медицинските сестри за възнаграждение в размер на две минимални работни заплати ще надхвърли основната заплата на лекарите, които работят в болниците. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев пред bTV. Според него, такова развитие може да доведе до напрежение между гилдиите в сектора.

„Министърът на здравеопазването не увеличава заплатите”, заяви още Ананиев и отбеляза, че неговата работа е да създаде условия отпусканите от МЗ средства да се разпределят справедливо в лечебните заведения. „Медицинските сестри трябва да отправят своите искания към ръководствата на болниците, с които са сключили трудови договори и са техни работодатели“, уточни Ананиев, който е категоричен, че това „не е прехвърляне на топката”, както го обвиняват някои от протестиращите здравни работници.

Министърът даде пояснения и за сумата от 50 милиона лева, които правителството отпусна за болниците през април, като заяви, че парите са били преведени на лечебните заведения, но техните ръководства решавали как точно да бъдат използвани. Той добави, че други 36 млн. лева са били дадени за финансиране на лечения на заболявания извън покритието на НЗОК, като спешност, психиатрия и т.н. Припомняме, миналата седмица премиерът Бойко Борисов заяви пред журналисти, че се е скарал на Ананиев защо не са вдигнати заплатите на сестрите и попита къде са парите.

Материалът Ананиев: Сестрите искат по-високи заплати от тези лекарите е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.