Ананиев призна, че няма политическа и обществена подкрепа за нов модел

21

Няма обществен и политически консенсус за избор на модел за финансиране и организация на здравеопазването и затова не мога да дам категоричен отговор кой вариант ще бъде избран – сегашният, допълнително задължително застраховане или демонополизация на НЗОК. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев по време на днешния парламентарен контрол.

„Надявам се на база нашата работа върху средата и нормативната уредба, при която функционира сегашната здравна система, включително остойностяване на медицинските дейности, добрите европейски практики, които можем да заимстваме и не на последно място по значение – сближаване на позициите на политическите сили около един вариант, който да бъде подкрепен с консенсус, на българските граждани да бъде предложен работещ модел за по-добро здравеопазване“, подчерта Ананиев. Пред депутатите той преповтори презентацията си от последната кръгла маса, на която представи третия модел с частни фондове. „При това положение и НЗОК ще се прелицензира като застраховател, като не се предвижда вдигане на здравната вноска“, уточни министърът.

Страната ни няма да изгуби пари по европейската програма за обучението на спешните медици и затова срокът на ПУЛСС ще бъде удължен до края на 2020 г., обеща Кирил Ананиев от парламентарната трибуна. Той обясни, че вече е избран изпълнител, който ще проведе обученията. Припомняме, крайният срок за изпълнение на проект ПУЛСС, по който се обучават спешни медици в страната е 31 декември 2019 година. Това означава, че близо 7 хиляди спешни лекари трябваше да минат на обучение в оставащите малко повече от 3 месеца. Министърът обаче увери, че едногодишното удължаване на срока ще стигне, за да не загубим финансирането.

„Страната ни полага всички необходими усилия, за да засили сътрудничеството за обмен на органи и да се присъедини към Евротрансплант като равноправен партньор. Показателно в това отношение е, че след създаването на ИА „Медицински надзор“, България е предоставила по линия на Евротрансплант 7 органа, от тях 4 бели дроба“, отчете още пред депутатите Ананиев. Той информира, че продължава сътрудничеството с отделението по гръдна хирургия на болницата във Виена за обучение на български специалисти. „Четирима наши лекари вече преминаха краткосрочно обучение, а през месец януари 2020 г. ще започне дългосрочно обучение на 16 наши специалисти“, каза Ананиев.

Министърът поясни, че проектът на Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията (2019 – 2023 г.) обхваща всички видове органна трансплантация за български граждани в България, независимо от тяхната възраст и предвижда мерки за идентифициране на всички потенциални донори. В този смисъл чернодробната трансплантация за деца може да бъде провеждана и у нас при наличието на подходящ донор. Ананиев подчерта, че финансирането на Националната програма по донорство и трансплантации може да стане чрез европейски средства. Направено е и заявка до Министерство на финансите да се предвидят средства и в бюджета за следващата година.

Здравният министър Ананиев добави, че са разработени промени в Наредба № 2, които позволяват български граждани да се трансплантират и в страни извън Европейския съюз. При изготвянето им са участвали представители на НЗОК, на родители на деца с онкохематологични заболявания и на лечебните заведения, в които тези деца се лекуват. Така че вече е облекчен достъпът на българските граждани, в това число и на децата, до качествена и навременна медицинска помощ, подчерта министърът. „Вече в случаите, когато трансплантация не може да бъде извършена в България, такава ще бъде финансирана в най-подходящото за пациента лечебно заведение в чужбина. Грижата за контакт и комуникация с трансплантационни центрове ще бъде не на пациента, а на отговорните публични институции – НЗОК и ИА „Медицински надзор“, а извършените по този ред трансплантации ще бъдат финансирани от държавата“, обеща Кирил Ананиев.

Материалът Ананиев призна, че няма политическа и обществена подкрепа за нов модел е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.