Ананиев пише четвърти здравноосигурителен модел

39

Министър Кирил Ананиев пише нов – четвърти – здравноосигурителен модел, съобщи зам.-председателят на парламента д-р Нигяр Джафер в интервю за Кредоуеб. „Преди 10 месеца Ананиев и неговият екип предложиха два нови здравни модела. В политическата суматоха около евроизборите обаче тези планове останаха на заден план. На блиц контрол в парламента преди два месеца го попитах кой от двата модела, представени от екипа му преди време, ще бъде предпочетен, а той отговори, че се готви трети модел. Впоследствие се оказа, че се работи по четвърти. Към този момент обаче нямаме никаква обратна връзка, какво стана с докладите на работните групи и изобщо с цялата дискусия. Сега след европейските избори отново ще поставим на министър Ананиев този въпрос и ще настояваме да получим конкретна информация“, обясни д-р Джафер.

По думите й едно от предизвикателствата пред здравната система е задълбочаващият се монопол на НЗОК и нейното поведение като монополист. „Има нужда от конкуренция, т.е. повече от една здравна каса. Трябва да зачитаме свободната воля на хората къде да отиват техните здравни вноски. Това е една от промените, които трябва да се случат в системата“, категорична е депутатът от ДПС.

Ананиев
Д-р Нигяр Джафер

Друга важна тема, според нея, е електронното здравеопазване, което към този момент се очертава като голямо разочарование. „Повече от 10 г. много активно се говори, че няма друг изход, освен да вървим към дигитализация. Ако днес пациентите притежаваха електронна здравна карта, това щеше да даде възможност на институциите да проследят неговия път, щеше да е гаранция за много повече прозрачност и контрол. Няколко правителства обявяваха, че електронната рецепта ще стартира ей сега, но оказва се, че тя все още не е факт. В същото време паралелният износ на лекарства продължава да бъде проблем. Въпрос на време е, кога ще избухне скандал с липсващи важни, понякога животоспасяващи медикаменти като бързодействащи инсулини, препарати за ревматоидни заболявания или за онкоболни“, посочи д-р Джафер.

Зам.-председателят на НС е категорична, че системата не може повече да функционира по този начин. „Този здравноосигурителен модел е показал, че генерира все по-голям дефицит, колкото и пари да се наливат в монополната здравна каса. Липсата на електронно здравеопазване затруднява контрола. Неудовлетвореността на пациентите е факт, както и липсата на мотивация у медицинските специалисти“, обясни Нигяр Джафер. „Много отдавна говорим, че партиите трябва да седнат и да се обединят около нещата, които са безспорни. Не виждам защо електронното здравеопазване да не навлезе, след като имаме пълен консенсус по този въпрос. Имаме няколко решения на Народното събрание, с които задължаваме съответния министър на здравеопазването да започне въвеждането му. Намират се обаче хиляди процедурни причини и извинения за отлагане. Подозирам, че има и огромна съпротива в системата, но това не може да продължава така“, добави тя.

По-късно днес, по време на блиц контрола в здравната комисия министър Ананиев заяви, че не се е отказал от това, което е поел като ангажимент – промяна на здравноосигурителния модел. „В момента сме в процедура на обобщаване, анализ и систематизиране работата на работните групи, което предполагам ще приключи до края на този месец. В резултат на това през юли месец ще направим нова кръгла маса, като ще представим този модел, който е най-предпочитан от представителите в работната група и отговаря най-много на визията на Министерството на здравеопазването“, обясни той.

Материалът Ананиев пише четвърти здравноосигурителен модел е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.