Ананиев обеща повече пари за здраве догодина

28

През следващата година парите за здравеопазване ще бъдат повече, но все още е рано да се каже с колко ще бъдат увеличени те, обеща министър Кирил Ананиев пред журналисти днес. По думите му повече средства ще има за трансплантации, за въвеждане на иновативни технологии и други дейности.

„Имаме добър диалог със съсловните организации, дискутираме заедно проблемите и се надявам да продължим разговорите“, коментира Ананиев задаващите се протести на синдикати, БЛС и БАПЗГ. Той засегна и горещата новина за хвърлените колективни оставки на сестри в „Токуда“ и болницата в Карлово: „Случващото се е притеснително, ще се срещна с ръководствата на тези лечебни заведения. А иначе очаквам до края на месеца да получа информация за възнагражденията в болниците“, посочи здравният министър.

Той представи новата НАТ технология за диагностика на дарената кръв. „За мен е от изключително значение, че въвеждаме НАТ – технологията за диагностика на донорската кръв за трансмисивни инфекции и вдигаме качеството на трансфузионната система на България на световно ниво. По този начин ще повишим сигурността на дарената кръв и на кръвните компоненти и ще създадем възможност за предотвратяване случаите на заразяване на пациенти с трансмисивни инфекции поради ранно им откриване“, заяви Ананиев. По думите му са закупени шест апарата от най-висок клас с необходимите реактиви и софтуерно осигуряване, като два от апаратите са за Националния център по трансфузионна хематология, а за всички Регионални центрове по трансфузионна хематология (РЦТХ) е осигурен по един апарат. Това става възможно благодарение на осигурените 5 млн. лв. по програма на образователното министерство.

МЗ предлага и нормативна промяна, която предвижда центровете по трансфузионна хематология да съобщават незабавно наличието на положителните резултати за ХИВ или хепатит лично на донорите, на личните лекари и на съответната регионална здравна инспекция. „Това е част от системата за ранно оповестяване на инфекцията, за провеждане на ранни клинико-лабораторни изследвания и консултации със съответни специалисти“, уточни министър Ананиев.

Припомняме, голяма част от битката у нас да се въведе НАТ – технологията изнесе сестрата на премиера Борисов – д-р Красимира Иванова.

Материалът Ананиев обеща повече пари за здраве догодина е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.