Ананиев обеща да канализира платените услуги в болниците

42

Трябва да ви кажа, че след като прочетох ценоразписите на болниците, цяла седмица съм се чудил, как има такива витруозни решения за платени услуги в системата на здравеопазването. Затова, разбира се, поемам ангажимент тези практики да бъдат канализирани. Така здравният министър Кирил Ананиев отговори на въпрос на Скенер.нюз дали е чел и дали е притеснен от изключителната изобретателност на директорите на някои болници да събират всевъзможни такси от пациентите както за медицински, така и за немедицински услуги.

Както Скенер.нюз вече алармира, да спиш в българска болница се оказва по-скъпо от нощувка в 4-звезден хотел по родните и чужди курорти. Припомняме, след като ценоразписите на половината лечебни заведения станаха публично достъпни стана ясно, че мениджърите им са доста креативни в предлагането на платени услуги, извън подобрените битови условия и избора на екип. Като например масаж, съвет за ходене по стълби, сауна, кинопрожекции, „поискани и предоставени услуги“ – каквото и да значи това, разговор със сестра или анестезиолог, заплащане на калцуни, такси за вход, документи, придружител, тоалетна, телевизор, интернет и ВИП меню и прочее.

На този фон болниците искат официално „отвързване“ на доплащанията, докато от МЗ обещаха на пациентите, че няма да им се налага да плащат за нищо, за което здравната каса превежда пари на лечебните заведения.  Министър Ананиев не уточни какво точно ще включва „канализирането“ на платените услуги, но даде да се разбере, че тази практика е смущаваща.

„По методиката за разпределение на заплатите се работи в момента заедно с Българския лекарски съюз, като тя ще бъде неразделна част от пакет документи, които ще бъдат приети преди началото на новата финансова година, заедно с новия Национален рамков договор, който пък ще е за три години“, заяви още Кирил Ананиев.  Той припомни първоначалното предложение на МЗ не по-малко от 50% от приходите по клинични пътеки да отиват за разходите за персонал в болниците. „Предстои да направим съотношенията вътре в тези разходи – колко за санитари, колко за професионалистите по здравни грижи, колко за лекари, колко за лекари с една специалност, с втора специалност и т.н. Ще създадем правила, за да има спокойствие в системата и хората да бъдат убедени, че е приложен най-справедливият принцип на разпределение, в зависимост от положения труд“, уточни здравният министър. По думите му най-слабо оценен към момента е именно трудът на медиците. „Затова държавата, МЗ и съсловните организации трябва да договорим такива нива, които да предложим на всички участници в медицинския процес и те да бъдат удовлетворени“, добави Ананиев.

Материалът Ананиев обеща да канализира платените услуги в болниците е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.