Ананиев: Не ми е минавало през ум да затворя областна болница

44

„В последните два дни се казаха много неистини, а на мен не ми е минавало и през ума да затворя областна болница“, заяви здравният министър Кирил Ананиев по време на конференцията на Националното сдружение на общините в България. По думите му областните болници са кръвоносната система на здравеопазването, общинските също имат своето място.  Припомняме, преди два дни Ананиев обяви, че неработещи отделения ще бъдат закривани, за да не тежат на финансовото състояние на лечебните заведения конкретно в Северозапада.

„Като министър съм длъжен да осигуря на българските граждани качествено лечение, но трябва да е ясно, че не финансираме структури и сгради, а лечение – реално осъществена дейност“, подчерта министърът. Относно идеята за преструктуриране на областните болници, той уточни, че има подкрепата на директорите, с коити заедно ще  анализират състоянието на отделните звена през следващата седмица. Ананиев отново посочи, че се водят преговори с банки, за да бъдат подпомогнати болниците с най-сериозни задължения. „Много проблеми са натрупани през годините в общинското здравеопазване, като те са свързани най-вече с демографската криза, със затрудненото финансово състояние и просрочени задължения, както и с недостига на медицински специалисти“, каза здравният министър и уточни, че тези проблеми се отнасят и за държавните лечебни заведения, но при общинските мащабите са по-тревожни.

Той отчете, че с близо 40 млн. лв. по линия на МЗ и НЗОК са увеличени приходите на общинските болници през тази година. Това е ръст от 24% спрямо 2018 г. Министърът припомни, че МС одобри 20 334 хил. лв. за 71 лечебни заведения, в труднодостъпни и отдалечени райони на страната. „Същевременно се увеличиха цените на 120 клинични пътеки. Това ще доведе до нарастването на приходите на общинските лечебни заведения с над 6 млн. лв.“, пресметна Ананиев и уточни, че всички тези действия създават възможност и на общинските болници да получават повече средства, включително и за възнаграждения на медицинския персонал.

Относно заплатите на сестрите в детски градини, ясли и училища – темата се отлага за есента, когато ще бъде дискутиран и правен бюджетът за догодина. Ананиев покани всички кметове на 15 юли на втора кръгла маса за здравноосигурителния модел, на която министърът ще представи конкретно предложение. „Ще търся консенсус и след постигането му ще внеса предложението си в МС и НС“, подчерта той. Но нищо чудно и този срок да не бъде спазен, тъй като това очевидно не е силната страна на Кирил Ананиев, предвид това, че досега нито една мярка или реформа не беше факт на обявената от самия министър дата.

Материалът Ананиев: Не ми е минавало през ум да затворя областна болница е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.