Ананиев награди близки на донори

19

Здравният министър Кирил Ананиев връчи първите годишни награди за принос към донорството и трансплантациите у нас. На церемония в Народния театър бяха отличени близките на починали мъже и жени, дарили своите органи за спасяване на нечий друг живот. Девет българи, загубили свои роднини през тази година, но и подарили шанс на непознат, получиха звезди в знак на признателност към благородния им жест.

Ананиев
Йордан Александров и съпругата му, дарили органите на най-близкия им човек

Всички болници в страната, извършили трансплантации и участвали в донорски ситуации, също бяха наградени. 46 лекари получиха печитни плакети, наградени бяха и директорите на четирите трансплантационни центъра в България – на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски, на Александровска болница доц. Костадин Ангелов, на УБ „Лозенец“ проф. Любомир Спасов и на „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев. Шефовете на лечебни заведения с донорски ситуации, сред които „Пирогов“, МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, „Света Марина“ във Варна, столичната „Иван Рилски“ и болниците в Стара Загора, Плевен, Бургас, Кюстендил и Силистра, също взеха своите призове.

Ананиев
Началникът на клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА проф. Никола Владов, който има зад гърба си над 70 успешни присаждания на черен дроб

Първите годишни отличия за принос към донорството и трансплантациите в България са част от съвместната национална кампания на Министерството на здравеопазването и на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“.

Здравният министър Кирил Ананиев подчерта по време на церемонията, че целта на отличията е признателност към всички донори, които дават втори шанс за живот на други хора. „Аз съм убеден, че нашата кауза, зад нея ще застане почти цялото българско общество. Да дариш втори живот на един човек, който е болен, който има нужда от орган, няма по-голяма награда от това. Донорството и даването на право на втори живот може да се сравни само с едно – раждането на новия живот“, заяви той.

Ананиев

Към момента 1161 българи се нуждаят от трансплантация, но страната ни все още е на последно място в ЕС по брой трансплантирани пациенти и една от причините е сериозният недостиг на донори.

Материалът Ананиев награди близки на донори е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.