Ананиев към недоволните педиатри: Елате през май

34

МЗ и медицинският персонал на СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ нямат различия по отношение на специалния статут, който ще има бъдещата комплексна детска болница, чието изграждане трябва да приключи до 2 години. Тя няма да е търговско дружество, а ще е лечебно заведение по параграф 5, като основното ядро в нея ще бъде настоящата Педиатрия. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев на среща с ръководството и представители на медицинския персонал на лечебното заведение.

Припомняме, лекарите от СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ поискаха в петиция във фейсбук болницата да не е търговско дружество, да отпаднат лимитите при хоспитализация на деца и по-високи заплати. „В момента евентуална промяна на статута на Педиатрията ще отнеме много време“, попари искането им Ананиев. Той представи работния план на строителството на бъдещата детска болница, който вече е в ход. Най-късно през септември щяло да започне и същинското строителство.

Представителите на медицинския персонал запознаха министър Ананиев с належащите проблеми пред болницата, свързани основно с липсата на персонал и ниските възнаграждения. Той им обеща, че болницата ще бъде подпомогната по реда на Наредба №3/ 2019 г. за субсидиране на дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване и че ще предложи на Надзорния съвет на НЗОК да бъдат обсъдени проблемите със заплащане на дейностите по педиатричните клинични пътеки. „Тази дискусия ще продължи и при подготовката на НРД за 2020-2022 г. До 15 май ще бъде готова и методиката, която разработва екипът на здравното министерство съвместно със съсловни организации и асоциации. Тя ще даде визията за нивата на възнагражденията за персонал в лечебните заведения“, каза още Ананиев.

Министърът покани представителите на СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ отново на среща след средата на месец май, за да обсъдят предложената методика и размера на средствата, които лечебното заведение ще получи от МЗ като субсидия. Медиците обаче останаха недоволни от срещата и заканиха да протестират.

Материалът Ананиев към недоволните педиатри: Елате през май е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.