Ананиев към медиците: Вашите стремежи са моите най-важни задачи

41

Не се отказвам от думите си, че безвремието в българското здравеопазване приключи и на днешния 7 април още веднъж заявявам, че вашите стремежи са моите най-важни задачи. Така здравният министър Кирил Ананиев се обърна към лекари и сестри в Световния ден на здравето. В поздравителния си адрес към медиците той подчертава, че разбира гнева и недоволството им, но ги уверява, че трябва да горди, защото те са водещия фактор, за да го има здравеопазването. „За пациента не е важно кой е министър, за него съществувате само вие и затова имате моята подкрепа“, казва още Ананиев.

Публикуваме пълният текст на поздравителния адрес на здравния министър към българските лекари, сестри, зъболекари, фелдшери, фармацевти и лаборанти:

Поздравявам ви по повод 7 април – Световния ден на здравето и празник на всички вас, работещите в системата на българското здравеопазване.

Убеден съм, че посрещате този празник със смесени чувства, защото често оценката за труда ви и това, което стои зад нея, не са съпоставими. Разбирам причините за справедливия ви гняв, възникнали далеч преди момента, в който ми бе поверен настоящият пост. Уверявам ви, че оттогава досега вашите стремежи са моите най-важни задачи. Срещнах се лично с много от вас, очертахме предстоящите стъпки за действие в редица направления. Готов съм да продължа работата по всички ваши справедливи искания, защото вярвам, че проблемите се решават в диалог. Имате моята дума, че никога няма да огранича или спра, който и да е от вас, да изразява свободно мнението си.

Наясно съм, че стресът е голям. Пациентите ви гледат под лупа и всеки очаква специално отношение, нямате достатъчно време за близките си, не работите при най-благоприятните условия на труд, има дни, в които се занимавате повече с администрация, отколкото с медицина, но въпреки това успявате. Вашият професионализъм е доказан във времето и се проявява ежедневно.

За човек със здравословен проблем няма значение кой е министърът на здравеопазването и какви реформи провежда той. За пациента съществувате само вие, той е във вашите ръце и това е единственото, което има значение. С всичко това ви казвам, че вие сте хората „на първа линия“, вие сте водещият фактор, за да го има здравеопазването. С това трябва да се гордеете.

За съжаление все по-често сме свидетели на липсата на уважение и респект към вас и работата ви. Сигурен съм, че подобрявайки условията на труд, ние ще спомогнем и за възраждането престижа на вашите професии и общественото им признание.

Направихме много в тази посока, но признавам, че има още какво да се желае, за да бъдете удовлетворени от избора си на професия и да мотивирате младите хора да следват примера ви. Образованието по медицина в България е на високо ниво, медицинските ни университети са предпочитани и от чуждестранни студенти. За да обърнем процеса, така че нашите специалисти да остават тук и да не търсят реализация в чужбина, е необходимо да си съдействаме.

Многократно съм подчертавал, че имате пълната ми подкрепа. Днес, още веднъж ви уверявам, че с екипа ми правим всичко възможно, за да постигнем и вашата, и на пациентите удовлетвореност. Без да направим това, не можем да говорим за добро здравеопазване.

Не се отказвам от думите си, че безвремието в българското здравеопазване приключи. За да продължим започнатото – да изведем българската здравна система на качествено ново ниво, трябва да разчитаме един на друг.

Пожелавам здраве, щастие и късмет на вас и вашите семейства.

Материалът Ананиев към медиците: Вашите стремежи са моите най-важни задачи е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.