Ананиев: И без програма за диабета даваме над 180 млн. лева за болните

31

Не е необходима Национална програма за борба с диабета, категоричен е здравният министър Кирил Ананиев. „Въпреки че няма специален документ, има редица дейности, насочени към болните от диабет, които съответстват изцяло на модерната политика, отразена в резолюциите за диабета на ООН и Европейския парламент“, заявява той в отговор на въпрос от Кристина Сидорова и Виолета Желева от БСП кога ще бъде изработена и приета такава програма.

Припомняме, миналата седмица, няколко пациентски организации заявиха в отворено писмо до институциите, че България се нуждае спешно от  Национална програма за борба с диабета, която  да бъде дългосрочна и да обхваща целия спектър на ефективната профилактика, съвременното лечение по утвърдени европейски стандарти, обучението, контрола и самоконтрола на заболяването, както и своевременното откриване, проследяване, превенция и лечение на всички усложнения на диабета. От организациите алармираха, че у нас 8,4 % от населението е засегнато от диабет, а прогнозите сочат, че до 2040 г. всеки десети българин ще бъде с тази диагноза.

Ананиев обаче попари исканията им, като подчерта, че профилактиката и лечението на захарния диабет са сред приоритетите на МЗ и това е намерило израз в нормативните актове, въз основа на които се гарантират профилактичните прегледи и диспансеризациите, лечението и медикаментите,  заплащани от НЗОК, както и медицинските изделия и диетичните храни за тази голяма група пациенти.

Здравният министър подкрепи думите си и с цифри. „За 2018  г. са диспасеризирани 424 192 души, от които 332 011 при джипитата и  92 181 при специалисти от извънболнична помощ. Общата стойност на извършените дейности в извънболничната помощ за пациенти с диабет е 12 328 886 лева, за клинико-лабораторни изследвания – 6 228 703 лв. Болните с декомпенсиран диабет, лекувани в болнични условия по клинична пътека са били 33 810, за които касата е платила 26 175 538 лв. Общо за болните от диабет НЗОК е платила 135 430 500 лв., от които 127 474 996 лв. за лекарства и 7 955 504 лв. за медицински изделия“, отчете той. Така сметката показва, че за година лечението на болните от диабет у нас струва на държавата над 180 млн. лева.

Материалът Ананиев: И без програма за диабета даваме над 180 млн. лева за болните е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.