Ананиев: Борисов не е излъгал никого, нито аз

32

Премиерът Бойко Борисов не е излъгал никого, нито аз съм излъгал. Така здравният министър Кирил Ананиев отговори на нападките от опозицията за отпуснатите 50-те милиона лева за заплатите на сестрите, които се оказаха 6 млн. лева.

По време на днешния парламентарен контрол от БСП поискаха обяснение от премиера. „Г-н Борисов, защо излъгахте медицинските сестри и българските граждани? Решението не е на МЗ, а на Министерския съвет, доколкото знам все още сте министър-председател и ръководите този Министерски съвет. Този път няма как да се скриете зад някой главанак, който ви организира преврат, отговорността е лична и ваша!“, заяви червената лидерка Корнелия Нинова.

„86 милиона лева бяха осигурени за системата, като преобладаващата част от тях отидоха за заплати. Това, че НЗОК е осигурила 50 млн. лв. е факт, защото има решение на Надзорния съвет и има анекс към рамковия договор. Искам да ви кажа, че Министерският съвет може да предоставя средства само по законов ред. Когато отпуснахме първите 30 млн. лв., ние достигнахме едно ниво на финансиране на дейностите извън задължителното здравно осигуряване. Понеже протестът продължи да се провежда, Министерският съвет взе решение, че трябва да подкрепи медицинските сестри и бързо взе решение, като предостави допълнително до 50 млн. лв.“, обясни Ананиев от парламентарната трибуна. По думите му  тогава се установило, че може да се отпуснат 6 млн. лв., иначе щели да се нарушат правилата на ЕС, според които държавата не може да оказва помощ на търговски дружества.  „В резултат на това решихме парите да дойдат от НЗОК, въпреки че моите колеги от касата, които снощи мисля, че са се изказвали, са казали, че няма нищо общо с 50-те млн. лв., които МС беше приел. Това не е така. Как съвпадат точно тези 50 млн. лв. с тези 50 млн. лв., които правителството прие? Те имат право да го направят и трябваше да го направят, защото НЗОК има договор с всичките лечебни заведения за болнична помощ и това е инструментът, с който парите могат да отидат до всички. Ние имаме договори по наредба 3 само със 147 лечебни заведения. Няма как да подкрепим всички медицински сестри в държавата. Това решение е взето съвсем аргументирано и точно от нашите колеги от НЗОК“, добави здравният министър.

Ананиев отбеляза, че исканията на медицинските сестри за по-високи заплати са справедливи. „Това може да стане постепенно и при отчитане интересите на останалите участници в лечебно-диагностичния процес, както и съобразяването с финансовото състояние на лечебните заведения“, обясни той.

Материалът Ананиев: Борисов не е излъгал никого, нито аз е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.