Ананиев: Болниците имат готовност да увеличат заплатите от 1 юли

41

Болниците имат готовност да вдигнат запратите на медицинския персонал, като увеличението ще е от 1 юли и ще бъде между 150 и 250 лева. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев, който тръгна на турне в лечебните заведения в страната. „Ръководството, персоналът и синдикатите ще преценят дали повишението на възнагражденията да бъде получено под формата на увеличение на основната работна заплата, под формата на ДМС, или съчетание от двете“, уточни министърът. Той подчерта, че ситуацията в различните лечебни заведения е много различна.

„Картината в различните болници е различна и не може да се говори в абсолютни числа, тъй като и самите лечебни заведения обслужват различен брой пациенти, имат различни нива на компетентност и структури, съответно и разполагат с различен обем приходи. Важно е да подчертаем, че средните брутни работни заплати в тези болници, с чиито директори се срещнах днес – на областните болници във Варна, Велико Търново, Ловеч, Габрово, Русе и др., са между 1200 и 1400 лв. за професионалистите по здравни грижи, а на лекарите са значително по-високи“, каза още Ананиев. Той обаче добави, че увеличение от две минимални работни заплати за сестрите е невъзможно, тъй като възнагражденията са в пряка зависимост от извършената дейност. „Целта на МЗ е постигане на нивата, предвидени в КТД“, категоричен беше Ананиев.

Според методиката, разходите за персонал трябва да бъдат не по-малко от 50% от общите приходи, които получава конкретното лечебно заведение. ДМС за постигнати резултати не могат да надхвърлят 50% от общите разходи за персонал, с изключение на допълнително разпределение на приходите, които идват от клинични проучвания и от приходите от извършени услуги, утвърдени по ценоразпис на лечебното заведение. Максималният индивидуален размер на ДМС за немедицинския персонал не може да надхвърля 80% от основната заплата, а за медицинския персонал не може да надхвърля три пъти размера на основната работна заплата.

Ананиев посочи, че важен акцент в методиката е и съотношението при определянето на работните заплати между санитар, професионалист по здравни грижи и лекар. Предложението на МЗ е то да бъде 1 към 1,7 към 2,2. При други равни условия това съотношение ще осигури постигането на нивата, заложени в Колективния трудов договор. Министърът коментира още, че през месец септември предстои да бъде направен анализ на изпълнението на бюджета на НЗОК и в случай, че има спестен ресурс, същият ще бъде насочен приоритетно към болничната помощ.

Материалът Ананиев: Болниците имат готовност да увеличат заплатите от 1 юли е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.