„Александровска“ стана на 140 години

33

На днешния ден се навършват 140 години от създаването и 135 години от именуването на най-старата българска болница – „Александровска“. Документът с предложението на тогавашния Висш медицински съвет болницата да се казва „Александровска” е написан и внесен за одобрение от Княз Александър Батенберг лично от тогавашния министър на вътрешните дела – П. Р. Славейков.

В своята история, болницата оцелява след две бомбардировки по време на съдбоносни за Отечеството събития, каквито са сръбско-българската (1885), Балканските (1912-1915) Първата (1915-1918) и Втората (1939–1945) световни войни. Голямото събитие, довело до формирането на Александровска болница като университетска, е откриването на Медицинския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски” през 1917 г. Постепенно тя се превръща в основна клинична база на Висшия медицински институт, на Медицинска академия и на Медицински университет – София.

Днес, със своя многопрофилен спектър, със своя научен и практически, високообразован и тясно профилиран персонал, с модерната медицинска апаратура и леглова база, Александровска болница е лидер в развитието на българската медицинска наука и практика. Тя е най-голямата база за разработване, клинично изпитване и прилагане на съвременни високоефективни методи и технологии за диагностика и лечение. За това, че следва световните тенденции и отговаря адекватно на високите международни стандарти на лечение, през 2018г. УМБАЛ “Александровска” с прилежащите ѝ структури получи “отлична” акредитационна оценка за цялостна медицинска дейност, за срок от пет години. За същия период болницата е акредитирана с отлична оценка за обучение на студенти, специализанти и докторанти на Медицински университет, София.

В момента в лечебното заведение работят 470 лекари, които годишно помагат на над 34 000 пациенти, приети за лечение. Болницата разполага с най-модерния ПЕТ Скенер в страната, започва собствено производство на уникални изотопи за диагностика и терапия на пациенти простатен карцином и невроендокринни тумори, през тази година чества и 50 години от първата успешна бъбречна трансплантация на възрастен, тук се намира и единственият у нас референтен европейски център за бариатрична хирургия, както и експертни центрове за лечение на редки болести,  стана първата болница, приложила терапия на пациенти със спинална мускулна атрофия с иновативния продукт „Спинраза“, в модерната Клиника по кардиология лекуват високо кръвно с операция, тук работят най-много специализанти, национални консултанти и лекари, отличавани в различни класации, а кадър на болницата  – доц. Цветан Велинов стана ректор на най-новия Медицински факултет в Бургас. Медици от болницата пък се включват безплатно в различни инициативи, а една от най-смислените кампании е тази за безплатни прегледи в малките населени места, където самотни възрастни хора нямат достъп дори до джипи. „Александровска“ разполага и със супермодерна ДНК лаборатория, тъканна банка и едни от най-добрите хирургии.

Официално екипът на Александровска болница ще отбележи юбилея на 12 ноември 2019 г., от 19.00 ч., в зала 3 на НДК, в присъствието на всички ключови фигури на държавния, обществения и културния елит на страната, на дипломатически лица, партньори и приятели на болницата.

Материалът „Александровска“ стана на 140 години е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.