„Александровска“ срещу затлъстяването

33

40 % от пълнолетните са с наднормено тегло, а в следващите 5 години в тази група ще е всеки втори, алармира проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ „Александровска“. Столичното лечебно заведение е единственото в страната, което предлага комплексен подход в борбата с излишните килограми, включително и операции за отслабване. „Проблемът е по-голям при жените, отколкото при мъжете“, уточни проф. Каменов.

„Наднорменото тегло и затлъстяването се определят като състояние на излишно натрупване на мастна тъкан, което може да застраши човешкото здраве. Затлъстяването е болест и е нужно да се предприемат мерки за овладяването на епидемията от него“, подчерта и доц. Пламен Попиванов, началник на Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания в Александровска болница.

„Индексът на телесна маса е обективен критерий, който показва дали човек страда от затлъстяване. Той представлява съотношението между килограмите и височината в метри на квадрат (kg/m2). За норма се приемат стойностите между 18.5 и 25.0. Ако те са в интервала 25.0 и 30.0, тогава човек е с наднормено тегло, ако са над 30.0, е със затлъстяване.

Не само теглото на човек обаче е важно за определяне на това дали страда от наднормено тегло и затлъстяване. Разпределението на килограмите в мускулна, костна, мастна тъкан и т.н., също е от съществено значение. Това се установява чрез определянето на телесния състав на един човек. Нормалното съдържание на мазнини е различно в зависимост от пола и годините на човек. Така например при мъжете между 18 и 60 години за нормално се счита съдържанието на мазнини да е между 8 и 21 процента, а при жените в този възрастов диапазон – между 17 и 33 на сто“, обясни доц. Попиванов. По думите му друг критерий, който се използва, за да се прецени дали теглото на човек е нормално, е обиколката на талията. Ако тя е над 102 см. при мъжете и над 88 см. при жените, се счита, че са в повишен риск от развитието на редица хронични заболявания.

Затлъстяването е свързано с редица усложнения и разходи. Над 800 млрд. долара на година са средствата, които се дават, за да се лекуват затлъстяването и последиците от него. Очаква се през 2025 г. тази цифра да достигне $1.2 трилиона на година. Тези суми са сравними с разходите за сърдечносъдови заболявания. Това е така, защото затлъстяването е свързано с развитието на повече от 195 усложнения, предупредиха специалистите. Най-важните сред тях са: сънна апнея – при хората със затлъстяване честотата й е 45%; близо половината от дебелите страдат от дислипидемия, а сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смъртност при хората с наднормено тегло. Освен това затлъстелите са 7 пъти по-рискови за отключването на диабет, а 13 вида тумори пряко се свързват с наднорменото тегло. Затлъстяването води и до остеоартрит и депресия.

За всеки 5 kg/m2 над нормалните стойности на индекса на телесна маса от 22.5–25.0 kg/m2 пък смъртността се повишава с 30%. В същото време рискът от развитие на различни усложнения намалява значително, ако хората с наднормено тегло и затлъстяване отслабнат с 5%. Тази редукция на теглото например ще снижи риска от развитие на сънна апнея с 80%. Всеки килограм по-малко може да повиши съдържанието на добрия холестерол HDL с 0.009 mmol/L. Около 7% загуба на теглото води до 58% намаляване на случаите на диабет тип 2.

Защо обаче е толкова трудно да отслабнем? „Причината за това е в комплексността на проблема“, отговаря д-р Наталия Темелкова, ендокринолог в Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания на УМБАЛ „Александровска“. По думите й регулирането на теглото се извършва чрез сложен механизъм, в който са включени ендокринната, нервната и стомашно-чревната системи. Когато човек започне да отслабва, чувството му за апетит се повишава, а метаболизмът му се понижава. Загубата на тегло при хората със затлъстяване води до повишаване на апетита в рамките поне на една година. Въпреки това решения има. „Затлъстяването може да се коригира, но за тази цел проблемът трябва да се разглежда цялостно. Терапията трябва да включва физически упражнения и промяна в начина на живот. Движението заедно със здравословното хранене трябва да са първа линия на терапия при всички хора с индекс на телесна маса ≥25 kg/m2“, уточни д-р Темелкова.

Не винаги обаче тези промени са достатъчни и тогава трябва да се предприемат допълнителни усилия. Възможностите в тези случаи са две – медикаментозна терапия или бариатрична хирургия. Първата опция се препоръчва при хора с индекс на телесна маса над 30 kg/m2 или над 27 kg/m2, когато имат усложнения, свързани с наднорменото тегло. Медикаментите са два основни вида – такива, които повлияват нервната система и намаляват апетита или такива, които действат периферно и влияят на стомашно-чревния тракт.

Бариатричната хирургия е третата линия терапия, която се прилага при пациенти с индекс на телесна маса над 40kg/m2 или над 35 kg/m2 с придружаващи заболявания. При нея най-често се редуцира обема на стомаха и оттам се намалява количеството поемана храна.

Александровска болница е единствената у нас, което разполага с център по метаболитна хирургия, който получи европейско признание и вече е референтен център. За 3 години екипът на лечебното заведение е извършил над 50 успешни операции и е помогнал на своите пациенти да стопят над половината от излишното си тегло само в рамките на 12 до 24 месеца. Интервенциите се извършват от д-р Константин Гроздев, като през  5 малки отвора от по по-малко от сантиметър хирургът успя да пренареди стомасите на пациентите така, че те не само да се разделят с излишните килограми, но и да излекуват високото си кръвно, сънната апнея и дори диабета.

Материалът „Александровска“ срещу затлъстяването е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.