„Александровска“ спасява Александър с инжекция за 150 000 лева

18

УМБАЛ“„Александровска“ е първата болница у нас, която стартира лечението на пациенти със спинална мускулна атрофия с иновативния продукт „Спинраза“. Животоспасяващата инжекция струва 150 000 лева и беше поставена днес на 15-годишния Александър от проф. Ивайло Търнев. Момчето ще трябва да се подложи на още три процедури през първата година от лечението, за което касата ще плати общо 600 000 лева.

Проф. Търнев и неговият екип от неврологичната клиника на УМБАЛ „Александровска“ от години се борят лечението на спиналната мускулна атрофия да бъде достъпно и у нас. „Всички ние, пациенти, родители и лекари сме щастливи от това начало. Извървяхме дълъг и труден път за да достигнем до днешния ден. Горди сме, че това иновативно лечение започва в Александровска болница, която е едно от четирите лечебни заведения, където ще се прилага терапията“, заяви проф. Търнев, който е откривател на 12 нови редки болести. Той благодари на ръководството на болницата за подкрепата и усилията, на своя екип – за всеотдайността и професионализма, и на пациентите и техните семейства – за търпението и оптимизма.

РНК терапията със Спинраза е одобрена вече в цяла Европа, а лекарството е единственото към момента, което дава шанс на болните да имат по-дълъг и пълноценен живот. Засега обаче НЗОК покрива изцяло терапията само за деца, докато за хората над 18-годишна възраст тя все още е недостъпна.

 

Материалът „Александровска“ спасява Александър с инжекция за 150 000 лева е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.