„Александровска“ с първи трансплантации за 2020-а

40

Тази нощ в УМБАЛ „Александровска“ бяха извършени първите две бъбречни трансплантации за 2020 година. Донорът е жена на 36 години от Плевен, изпаднала в мозъчна смърт вследствие на хеморагичен инсулт.

Благодарение на хуманния жест на близките на починалата, мъж и жена получиха шанс за втори живот с „новите“ бъбреци. Мъжът Кр. Г. е на 47 г. от област Пазарджик и все още не провежда хемодиализно лечение. Жената Сн. Ст. е на 58 години, от Петрич и е на диализа от далечната 2011 г., съобщиха от Александровска болница.

Двамата реципиенти са показали най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени от листата на чакащи. В момента те са в стабилно общо състояние и се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Александровска“.

Черният дроб пък е бил присаден от екипа на проф. Любомир Спасов в болница „Лозенец“. Рецепиентът е 38-годишен мъж, който е бил в крайна фаза на чернодробна недостатъчност. В момента е добре и се възстановява в реанимацията на болницата. Белият дроб и сърцето на донорката не са били подходящи за трансплантация.

През миналата година у нас е имало едва 16 донорски ситуации, при които са били направени общо 37 трансплантации, включително и първата успешна белодробна. В края на 2019 г. МЗ проведе информационна кампания за насърчаване на донорството, която според социолозите е успяла да преобърне нагласите на обществото и да накара хората да говорят повече по темата. Все още обаче в листата на чакащите има над 1100 нуждаещи се от нов орган.

Материалът „Александровска“ с първи трансплантации за 2020-а е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.