„Александровска“ с модерна сърдечна реанимация

32

УМБАЛ „Александровска“ вече разполага с модерна сърдечна реанимация, след като голям ремонт и обновяване. Интензивното отделение към Клиниката по кардиология има 10 напълно оборудвани реанимационни легла разделени в две зали. Всяко легло е снабдено с индивидуален монитор, осигуряващ непрекъснато наблюдение на артериално налягане, сърдечен ритъм, насищане на кръвта с кислород и др. Централна мониторна станция позволява непрекъснат контрол от дежурния персонал на важните показатели на всички пациенти. Отделението разполага и с модерна мобилна система за повдигане и преместване на пациенти.

Екип от висококвалифицирани специалисти работи 24 часа в денонощиетор 365 дни в годината за осигуряването на диагностика и лечение при животозастрашаващи сърдечно-съдови състояния като: остър миокарден инфаркт, пристъп на стенокардия, хипертонична криза, остри ритъмни нарушения, остра сърдечна недостатъчност, белодробна тромбемболия, периферни емболии и тромбози, исхемичен мозъчен инсулт.

"Александровска"

Освен тези животозастрашаващи и остри състояния в Клиниката по кардиология лекуват успешно и хронични тотални коронарни оклузии, обяснява завеждащият отделението доц. Добрин Василев. Заболяването представлява пълно запушване на коронарна артерия с давност от поне 3 месеца. По думите на доц. Василев хроничните запушвания на артериите хранещи сърцето се срещат при около 15% от диагностичните коронарографии. Пациентите могат да имат оплаквания от гръдна тежест и болка, задух, лесна уморяемост или да са напълно асимптомни.

„Допълнителното присъствие на такава лезия е свързана с неблагоприятен изход и повишена смъртност при различни заболявания, включително остър коронарен синдром. Проучвания показват, че успешното отваряне на хронично запушена коронарна артерия води до облекчение на симптоматиката и подобрение в качеството на живот на пациента“, уточнява доц. Василев. По думите му интервенционалното отваряне на хронични оклузия изисква сериозен опит и технически умения на оператора. Реваскуларизацията на СТО представлява едно от най-големите предизвикателства в инвазивната кардиология. „Нашият екип има богат опит в лечението на пациенти с хронични тотални оклузии. Годишно в клиниката се извършват над 140 интервенционални процедури за отваряне на СТО с изключително висок процент на успеваемост – над 93%“, горд е шефът на кардилогоията в Александровска болница.

За записване на консултация, безплатен преглед или хоспитализация в клиниката – тел. 02/9230 467; 02/9230 339. На същите телефони могат да звънят и пациенти, които страдат от периферна артериална болест на долните крайници.

ПАБ е патологично състояние, изразяващо се в стеснение и/или запушване на артериите кръвоснабдяващи долните крайници. Може да протече като остра исхемия или хронична артериална недостатъчност. Основна причина за заболяването е развитието на атеросклерoза, а  рискови фактори за възникването на патологията са тютюнопушене, захарен диабет, артериална хипертония, дислипидемия, водене на обездвижен начин на живот и др.

„Симптомите могат да са разнообразни – болка и умора в краката при физическо усилие, ограничение в движението (т.нар. claudication intermittens), поява на оплакванията и в покой, схващания, крампи, изтръпвания и “мравучкане”, студени крайници, бледост или посиняване на крайника и др. При около 10% от пациентите заболяването може да протече асимптомно. В нашата клиника се извършва изследване на артериите на долни крайници с портативен доплер и пресмятане на стъпално-брахиален индекс (ankle brachial index; ABI) на всеки хоспитализиран пациент като скринингов метод за откриване на болни с периферна артериална болест на долните крайници. Предлагаме и ендоваскуларно лечение при всички форми на ПАБ, включително лечение при хронични калцирали плаки (ендоваскуларна атеректомия). Всяка година екипът ни извършва над 200 успешни процедури на ендоваскуларна реваскуларизация при пациенти с ПАБ на долни крайници“, казва още доц. Добрин Василев.

Материалът „Александровска“ с модерна сърдечна реанимация е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.