„Александровска“ с две награди „Питагор“

69

За 11-та поредна година Министерството на образованието и науката връчи традиционните награди „Питагор“ на български учени, научни колективи и организации, които имат съществен принос за развитието на българската наука. 2019-а се оказа добра за родната медицина, а двама от отличените са лекари от Александровска болница – имунологът проф. Елисавета Наумова и неврологът акад. Лъчезар Трайков

Образователният министър Красимир Вълчев награди научния екип с най-успешна експлоатация и комерсиализация на научните резултати. Това е колективът на Катедрата по клинична имунология при Медицинския факултет на Медицинския университет – София с ръководител проф. Елисавета Йорданова Наумова – Григорова.

Проф. Наумова е началник на Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки и ръководител на Експертен център по редки болести-първични имунни дефицити в УМБАЛ ”Александровска”; ръководител е и на Джефри Модел Център, София за диагностика и лечение на – първични имунни дефицити; член е на експертния съвет по клинична имунология към МЗ; председател на Българската асоциация по клинична имунология; експрезидент на Европейската федерация по имуногенетика /EFI/. Изследователската й активност е свързана със значими фундаментални и научно-приложни медико-биологични изследвания в областта на клиничната имунология, имуногенетиката, трансплантацията и приложението на новостите на имунологията в клиничната практика.

"Питагор"
Министър Вълчев връчва наградата на проф. Елисавета Наумова

Журито присъди наградата „Питагор“ за успешен ръководител на международни проекти на акад. Лъчезар Трайков. Тя бе връчена от заместник-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова. Проф. Трайков е академик в БАН, ръководител на Катедра по неврология на Медицинския университет – София и завеждащ отделение в Клиниката по неврология на УМБАЛ „Александровска“. Той е направил изследвания, които да помогнат за лечението на мозъчносъдовата болест, болест на Алцхаймер и други форми на деменция, Паркинсонова болест, заболявания с дифузно засягане на централната нервна система, множествена склероза, епилепсия и други.

"Питагор"
Акад. Лъчезар Трайков с поредното си отличие

„Ако повече хора не се страхуваха да бъдат откриватели и създатели, светът щеше да е по-добро място“, заяви заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, която връчи наградата „Питагор“ за утвърден учен в областта на здравето и медицинските науки. Отличието получиха проф. Надка Бояджиева и на проф. Николай Лазаров, които имат принос в отриването на нови лекарства.

Наградата за млад учен журито присъди на д-р Ангел Марио Джамбов. Той е магистър по медицина и асистент в Катедрата по хигиена и екомедицина на Медицинския университет – Пловдив. Работата на му е свързана с действието на физическите и социалните фактори върху здравето на хората.

Материалът „Александровска“ с две награди „Питагор“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.