„Александровска“ получи статут на европейски център за лечение на затлъстяване

50

УМБАЛ „Александровска“ е първата болница у нас, която получи статут на акредитиран Център за лечение на затлъстяване. Кандидатурата на лечебното заведение е одобрена от Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO).

По данни на Асоциацията, приблизително 1,5 милиона от българите са със свръх наднормено тегло и страната ни е на едно от водещите места по честота на затлъстяване в детска възраст сред страните от ЕС. „Въпреки тенденциите на затлъстяване на населението, до момента в България не съществуваше структура, която да се ангажира цялостно и дългосрочно с грижата за пациентите с болестно затлъстяване и чийто екип да избира оптималния терапевтичен подход за всеки индивидуален случай, тъй като няма универсален подход, валиден за всички.

„През 2016 г. в УМБАЛ „Александровска” е сформиран екип от експерти (ендокринолог, кардиолог, пулмолог, диетолог, гастроентеролог, психолог и хирург), който създаде протоколи за поведение и лечение при пациенти със затлъстяване, подлежащи на бариатрична хирургия. Това включва промяна на хранителните навици, диетичен режим, физическа активност, поведенческа психотерапия, медикаменти и като крайна мярка – бариатрична хирургия. За период от две години в програмата са включени повече от 150 пациенти, подходящи за оперативно лечение. Направени са 50 лапароскопски операции, с 0 % смъртност, 51 кг. средна загуба на тегло до първата година след интервенцията и ремисия на придружаващите заболявания като захарен диабет тип 2, хипертония, сънна апнея. Пациентите се проследяват и обгрижват компетентно, имат осигурен достъп до екипа през цялото време на лечението, преди и след интервенцията, и са със значително подобрено здраве, самочувствие и качество на живот“, похвалиха се от лечебното заведение.

Лицето на новия акредитиран център е д-р Константин Гроздев. Той е хирургът, който пренарежда стомасите на пациентите така, че те да се разделят както с излишните килограми, така и с придружаващите си заболявания. С него може да се свържете на тел. 02/9230540; 02/9230290 и на e-mail: k.grozdev@yahoo.com. НЗОК обаче все още не покрива операциите за отслабване, въпреки че не става дума за козметична процедура, а за лечение на болни хора.

Материалът „Александровска“ получи статут на европейски център за лечение на затлъстяване е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.