765 лекарства поевтинели през 2018-а

47

765 лекарства са поевтинели през 2018 г., похвали се председателят на Националния съвет по цени и реимбурсиране проф. Николай Данчев по време на здравен форум за достъпа на българите до лекарствена терапия. По думите му при половината от тези продукти – 327, намалението е с до 5%, до 50% е за 161 медикамента, а с над 50% по-ниски са цените на 77 хапчета.

„Само за 2018 г. намалението на цените на лекарствата от Позитивния лекарствен списък е спестило над 25 млн. лева разходи на НЗОК, като касата е платила с 15 912 568 лева по-малко за лекарствата за домашно лечение и 9 492 370 млн. лева по-малко за онкомедикаменти, заплащани от НЗОК извън стойността на клиничната пътека“, обясни още проф. Данчев.

Заради това поевтиняване обаче 1500 продукта вече са изтеглени от българския пазар. А и не така оптимистично е положението с бързия достъп на българите но иновативни лекарства. „Новата регулация в сферата на лекарствената политика може да се окаже трудно преодолима бариера пред навлизането на новите терапии и да доведе до трагично забавяне на лечението на хиляди болни със сериозни заболявания. Към момента, по данни на европейски експерти, общото забавяне у нас е 547 дни, а при новата ситуация към тях ще се прибавят още не по-малко от 400 – 500 дни, което рискува да превърне ситуацията в абсурдна“, алармира Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании (ArPharM).

Той беше категоричен, че нетният публичен разход за лекарства у нас без ДДС е около 23% и е напълно съпоставим с този разход в останалите страни от ЕС. „Твърденията за публични разходи за медикаменти от порядъка на 60% или 40% за са абсолютно несъстоятелни“, добави Денев. По думите му трябва да се търсят балансирани решения на базата на адекватно прилагане на оценката на здравните технологии и проследяване на ефекта от лечението. „Към момента е известно, че 5 лекарствени терапии у нас са в режим на проследяване на ефекта, но все още конкретни резултати няма, допълни той и призова политиците да се стремят към устойчиви подходи в сектора, гарантиращи пълноценно и достъпно съвременно лечение на българските пациенти.

Материалът 765 лекарства поевтинели през 2018-а е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.