7000 спешни медици преглеждат над 2,5 млн. българи годишно

22

7000 спешни медици преглеждат годишно над 2,5 млн. българи, сочат данните на здравното министерство. Днес тези лекари, фелдшери, парамедици, сестри и шофьори отбелязват Световния ден на спешната помощ. В ЦСМП-София медиците сложиха оранжеви лентички, на които пише „Идвам да помогна“. По този начин те напомнят за същността на усилията си да запазят човешкия живот и апелират за превенция на агресията срещу спешните лекари. Други пък включиха сирените и положиха венци пред Докторския паметник в чест на загиналите си колеги по време на изпълнение на служебния им дълг.

На 27 май 1994 г. в белгийския град Льовен група медици създават „Клубът Льовен“ и въвеждат специалността „Спешна медицина“ в Европа. България е една от първите пет страни на стария континент, която въвежда специалността през същата 1994 г.

На този ден международната общественост изразява своята признателност, почит и уважение към спешните медици, които се отзовават на най-тежките инциденти и човешки трагедии, като често пъти с риск за собствения си живот, спасяват животите на пострадалите.

Годишно 157 млн. пациенти посещават спешните отделения в Европа, което прави 1/3 от популацията на Стария континент. Ежедневно 430 000 европейци посещават спешните кабинети. Годишно 1 милион са случаите на инсулти в Европа, а 7,6 млн. европейци се оплакват от гръдна болка, като 30% от тях са с инфаркт.

„Нашата цел е да дадем шанс на всеки в животозастрашаващо състояние, независимо къде се намира да бъде спасен!“, заяви председателят на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ д-р Десислава Кателиева. Тя призова пациентите и техните близки да вярват повече на екипите, вместо да ги посрещат буквално и преносно „на нож“.

Припомняме, България разполага с млако повече от две години, за да модернизира системата на спешна помощ. За целта Европа отпусна на страната ни 71 млн. евро, с които ще бъдат купени 400 нови линейки (първите две вече са в ЦСМП-София), ще се ремонтират спешните отделения на 34 лечебни заведения, 27 центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 170 филиала.

Материалът 7000 спешни медици преглеждат над 2,5 млн. българи годишно е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.