62 държавни болници с дългове за 464 млн. лева

23

Почти 464 млн. лева е общият размер на задълженията на 62-те държавни болници. Това е увеличение с 0,5 % за девет месеца, като на 1 януари тази година дълговете са били с 2,5 млн. лева по-малко или 461,5 млн. лева. Това става ясно от писмен отговор на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на въпрос на група народни представители от БСП. „Това е следствие от преструктуриране на дълговете на някои лечебни заведения, чрез обедняването им в дългосрочни кредити при по-изгодни лихвени проценти, с цел погасяване на просрочените задължения и оптимизиране разходите, без това да затруднява текущата оперативна дейност и да влошава качеството на болничните услуги“, обяснява министърът.

Той обаче подчертава, че просрочията на болниците намаляват и от 127 млн. лева в началото на тази година, към 30 септември те са малко над 117 млн. лева, което е намаление от 8 %. Ананиев посочва още, че с цел осигуряване на прозрачност и по-добро управление на публичните средства за здравеопазване, МЗ вече публикува на сайта си отчетите на болниците по ключови финансови и медико статистически показатели.

Днес от левицата обвиниха властта, че подходът й към здравеопазването е неефективен и поиска министър Ананиев да бъде изслушан в парламента. Като причина за това от БСП посочиха оценката в доклада на Европейската комисия, според който системата ни е в лошо състояние, взривът и пожарът в „Пирогов“, при който загинаха двама пациенти, а десетки бяха обгазени, както и спирането на спешния прием в Педиатрията.

Соцдепутатът Драгомир Стойнев заяви, че когато стане толкова тежък инцидент, като този в „Пирогов“ или пък се спира приема на деца, здравният министър Кирил Ананиев трябва да дойде в парламента и да отговори на въпросите на опозицията. Той припомни, че групата на червените е внесла и предложение за това, подобно нещо е поискано и от други парламентарни групи.

„Българските граждани са неспокойни, те се притесняват и това е трибуната, от която трябва да чуят от министъра на здравеопазването какво става“, каза и Георги Свиленски. БСП прочете и декларация във връзка с негативите в здравеопазването и обвини управляващите, че се опитват да скрият министъра.

При гласуването обаче депутатите от ГЕРБ се въздържаха и така искането на социалистите Ананиев да бъде изслушан не беше прието. „Смятам, че емоциите са излишни и наистина правилникът за дейността на НС трябва да се спазва. Да, вие направихте предложение за изслушване, но формално не сте посочили час и дата за изслушването. Не мисля, че Министерство на здравеопазването чакаше вие да се сетите да го изслушвате, за да създаде ред и организация за приемане на децата. Единственото, което е факт е, че е затворено интензивното отделение на педиатричната болница“, аргументира се д-р Даниела Дариткова, шеф на групата на ГЕРБ в НС и председател на парламентарната здравна комисия.

Министър Ананиев все пак даде информация от трибуната на парламента за мерките, които са взети по проблемите с детската болница. Той призова случаят с починалото дете да не се политизира. Ананиев обясни, че е организирал спешното лечение на децата, като те се пренасочват към „Пирогов“, Националната кардиологична болница и „Александровска. Припомни, че след протестите на лекарите и сестрите от лятото са увеличени цените на педиатричните клинични пътеки, осигурени са и допълнителни пари за увеличаване на възнагражденията. „Няма да има дете, на което да не му е осигурена необходимата медицинска помощ!“, увери Ананиев.

Материалът 62 държавни болници с дългове за 464 млн. лева е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.