600 000 операции за отслабване в света годишно, само у нас касата не ги плаща

37

Над 600 000 операции за отслабване се извършват по света всяка година, като само у нас бариатричната хирургия не се поема от здравната каса. Това стана ясно на форум „Затлъстяването като причина за хронични незаразни заболявания“, който се проведе в Александровска болница. Лечебното заведение е единственото у нас, което разполага с център по метаболитна хирургия, който преди месец получи европейско признание и вече е референтен център.

операции за отслабване
Доц. Костадин Ангелов, директор на УМБАЛ „Александровска“

„Това е след само три години работа и осъзнаване, че затлъстяването не е козметичен проблем. Тези пациенти развиват над 195 придружаващи заболявания и усложнения и някой трябва да им помогне. Като отговорна към своите пациенти болница УМБАЛ „Александровска“ се зае  с тази задача и вече имаме 50 успешно оперирани мъже и жени, които се разделиха не само с излишните килограми, но и с диабета, сънната апнея и високото си кръвно“, подчерта директорът на лечебното заведение доц. Костадин Ангелов. А докато той откриваше форума, основният „виновник“ и двигател за създаването на центъра по бариатрична хирургия – д-р Константин Гроздев, правеше поредният стомашен байпас. Този път на масата беше 38-годишен пациент, с тегло 185 кг. Само за 2 часа и през 5 малки отвора от по по-малко от сантиметър д-р Гроздев успя да пренареди стомаха му така, че в следващите две години пациентът да свали половината от излишното си тегло. А след само месец лекарите очакват кръвната му захар да се нормализира и качеството му на живот рязко да се повиши.

Лидер по операции за отслабване е САЩ, където годишно над 200 000 души се подлагат на бариатрична хирургия. Второто място е за Бразилия със 114 000 метаболитни интервенции. В Европа общо се правят около 194 000 такива операции, като лидер на Стария континент е Франция с над 53 000 операции за отслабване на година, като само в района на Париж те са над 12 000.  Второто място в ЕС си делят Италия и Белгия, а третата позиция е за Холандия. Това съобщи проф. Жан-Мишел Опер, който води лекции по хранене в Сорбоната и е началник на клиниката по хранене в болницата Питие Салпетриер, Париж, Франция. Клиниката е референтен център за лечение на затлъстяване, на високостепенно затлъстяване и на редки генетични форми на затлъстяване във Франция. Проф. Опер е бил председател на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването, съосновател на европейската секция на групата по физическа активност и здраве към Световната здравна организация.  Член е на научния комитет на съвместната програмна инициатива „Здравословно хранене, здравословен живот“ към СЗО.

операции за отслабване
Проф. Жан-Мишел Опер

В клиниката на проф. Опер годишно се консултират 8000 пациенти, като 250 от тях се оперират. Повече от половината интервенции са т.нар. „ръкавични резекции“ или иначе казано надлъжната резекция на 2/3 от стомаха. Тя се препоръчва за хора, които ядат по много и са с дилатирани стомаси. След операцията този разширен стомах се „свива“ до една тръба, която е продължение на хранопровода и ефектът е много голям, защото пациентът вече не може да приема толкова храна заради намаления до 150 милилитра обем. Така де лекува и диабета, защото в отстранената част се намират клетките, които секретират грелин – хормонът, отговорен за апетита. И когато тези клетки ги няма – няма и апетит. В 30 % от случаите хирурзите избират да направят стомашен байпас.  При него се намалява размерът на стомаха до около 30 – 35 милилитра, което е една малка чашка. При този вид интервенция стомахът, който се резицира, не се отстранява от организма. А тази малка част, която остава, се заобикаля и се свързва с тънкото черво на по-долен етап. Тук метоболитният механизъм още по-бързо води до ремисия на диабета, тъй като само два дни след операцията протеинът GLP1 се покачва многократно.

Според проф. Опер, успехът на бариатричната хирургия се дължи на факта, че операциите се поемат от здравните фондове и в това, че за пациентите се грижи мултидисциплинарен екип преди и след интервенциите. „В Александровска болница сте постигнали най-важното – създали сте нужния екип и база“, похвали той българските си колеги. Какво още сподели проф. Опер – очаквайте в интервюто му за Скенер.нюз.

„Основният проблем обаче все още не е решен и това е финансирането на операциите за отслабване от НЗОК“, призна доц. Ангелов.

 

Материалът 600 000 операции за отслабване в света годишно, само у нас касата не ги плаща е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.