60 операции по празниците в „Пирогов“

30

60 операции са извършили лекарите от „Пирогов“ на Бъдни вечер и Коледа, съобщи директорът на спешния институт проф. Асен Балтов. По думите му най-натоварените кабинети през празничните дни в Спешното отделение на „Пирогов“ са били тези по Вътрешни болести, Педиатрия, Травматология и Хирургия. Проф. Балтов определи дежурствата по празниците като спокойни, макар че екипите на болницата са прегледали 1850 пациенти за 2 дни. От тях за  лечение останаха 170 възрастни и 50 деца.

„Близо 1/3 от хоспитализираните са деца, предимно във възрастта 3-18 г. Най-много настанени има в Клиниката по детска хирургия и Отделението по педиатрия. Заради него децата преминали през болницата се увеличиха с 12 000 за годината“, посочи още проф. Балтов. По думите му 15 от оперативните интервенции са били на деца, 45 са оперираните възрастни пациенти.

Екипите отчитат доста пациенти не само от София, но и от цяла България, които са потърсили помощ в „Пирогов“ с много тежки травми. „Няма обаче случаи на деца употребили алкохол, а само един 60-годишен мъж е постъпил, след като е пострадал от пиратка. Апелирам към всички да внимават при употребата на пиротехнически средства за Нова година”, призова проф. Балтов.

Той определи 2019 г. като много добра  за „Пирогов“. „Изпращаме една добра година. Очакваме буквално в първите дни след празниците да започнем ремонти, благодарение на Фонд за енергийна ефективност на ЧЕЗ. Ще бъдат обновени 5 сгради с 13 млн.лв. Надявам се, че през следващата година ще може да се похвалим с цялостно обновяване”, подчерта директорът на спешната болница.

Материалът 60 операции по празниците в „Пирогов“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.