6-килограмов тумор от бедрото на мъж отстраниха във ВМА

41

6-килограмов тумор от бедрото на 64-годишен пациент отстрани екип от специалисти на Военномедицинска академия (ВМА). Рядката и сложна операция, продължила 3 часа, бе извършена успешно, благодарение на отличната колаборация между специалистите по ортопедия, съдова хирургия и рентгенология във ВМА, съобщиха от лечебното заведение.

„Пациентът е в стабилно състояние, в момента се възстановява в клиниката”, обясни проф. д-р Неделчо Цачев, ръководител на  Катедрата по ортопедия и травматология и реконструктивна хирургия. Операцията е извършена от ортопедите подполковник д-р Димитър Ангелов и д-р Никола Харисков в екип с д-р Никола Колев от Клиниката по съдова хирургия. „Тъй като туморът бе изключително богато кръвоснабден, се наложи предоперативна ангиография и емболизация на няколко артериални съда, осъществена от колегата рентгенолог д-р Мирослав Лилов”, добави проф. Цачев.

ВМА

Патологията е много рядка, а през последните 10 години пациентът вече два пъти е опериран в болници в страната, но отново прави рецидив. „Образувание с диаметър 50 см и 6 кг е изключително фрапантно за нашата специалност. Ако няма интеграция между ортопеди и съдови хирурзи, както и добра ангиографска диагностика, подобен тумор не може да се отстрани успешно”, подчерта още специалистът.

Лекарите очакват пациентът да успее да възстанови нормалния си живот и да върне физическата си активност, след като бъде изписан от ВМА.

 

Материалът 6-килограмов тумор от бедрото на мъж отстраниха във ВМА е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.