54 % от обажданията в НОИ са за болнични

43

Паричните обезщетения за временна неработоспособност и майчинство са най-честите теми, по които хората се обръщат за съвет или информация към Контактния център на Националния осигурителен институт (НОИ). Това показва статистика на институцията за тематичната структура на телефонните запитвания през 2019 г., информират от НОИ.

От създаването си в средата на 2012 г. Контактният център на НОИ е обработил близо 1,3 милиона обаждания, като само за миналата година те са 165 945. Повече от половината от тях (54%) са именно по въпроси, свързани с правото за получаване на парични обезщетения за временна неработоспособност и майчинство. Припомняме, че въпросите за болничните и кой и как ще ги изплаща вълнуваха власт и работодатели през цялата миналата година, а до края на този месец НОИ трябва да предостави анализ, който да помогне за взимането на окончателно пешение и справяне с фалшивите листове.

Общо 31% от обажданията на единния телефонен номер 0700 14 802 се отнасят до пенсиите, други 10% касаят обезщетенията за безработица. Останалите 5% от запитванията са разпределени между други теми от компетентността на НОИ, като най-сериозен е интересът към електронните услуги на института и условията за ползване на паричната помощ за профилактика и рехабилитация.

Статистиката показва още, че над 87% от търсещите информация по телефона го правят в лично качество, а едва 13% се обаждат като служебни лица.

През 2019 г. чрез Контактния център на НОИ са подадени и 9 сигнала за злоупотреби с фондовете на държавното обществено осигуряване (ДОО), съобщиха още от осигурителния институт.

Материалът 54 % от обажданията в НОИ са за болнични е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.