40 % по-ниска преживяемост за болните от рак на простатата у нас

36

Разликата в преживяемостта на пациентите с рак на простатата у нас и като цяло в Източна Европа в сравнение с тези от Западна Европа достига до 40%. Това е неприемливо и се дължи на разликите в качеството на лечение и ранната диагностика. За това алармира доц. д-р Марин Георгиев, началник Клиника по урология към УМБАЛ “Александровска” и председател на Българското урологично дружество. По думите му заболяването представлява значителен и дългосрочен здравен проблем за населението в Европа. Данните сочат, че ракът на простатата е най-честото онкологично заболяване при мъжете и е третата водеща причина за смърт. Доц. Георгиев съобщи, че повече от 2 млн. европейци живеят със заболяването, като броят на новодиагностицираните пациенти в държавите от Стария континент е нараснал до 417 000. Всяка година в Европа умират над 92 хил. души от болестта, а годишните разходи за простатния карцином възлизат на 9 млрд. евро, като здравното обслужване възлиза на 5.8 млрд. евро.

Според Европейската асоциация по урология за скрининг и ранна диагностика, ранното откриване на рака на простатата в комбинация със съвременните методи на лечение понижава раково обусловената смъртност до 20-30%. „Ранното откриване на заболяването освен това намалява риска пациентът да се диагностицира в напреднал или метастатичен стадий, а PSA скринингът трябва да се прави при мъже на 40-45-годишна възраст, за да се определи рискът и да се адаптира по-нататъшно проследяване“, обясни още доц. Георгиев.

Ракът на простатата няма характерни симптоми, по които да се постави точна диагноза. Много често те се откриват при профилактични прегледи. Рискови фактори са възрастта, семейната история, етническата принадлежност, генетичните фактори и факторите от околната среда, както и тютюнопушенето и употребата на алкохол в големи количества. Мъже, които имат първа степен роднини (брат или баща) с рак на простатата, са с два пъти по-голям риск от развитие на болестта. Освен това честотата на рака на простатата ескалира драстично с увеличаване на възрастта.

Проф. д-р Петър Панчев, ръководител направление „Онкоурология“ към УМБАЛ „Александровска“ и доц. д-р Красимир Янев, ръководител направление „Лапароскопска урология“ в болницата пък акцентираха върху необходимостта от конкретни мерки за намаляване различията в по-високата смъртност в България и върху предоставянето на равен и безплатен достъп на всички пациенти показани за радикално хирургично лечение и до съвременната минимално инвазивна простатектомия (лапароскопска/роботизирана). Те представиха също и възможностите на роботизираната хирургия за пациентите с простатен карцином и предимствата спрямо стандартните операции. Медиците препоръчаха още и подкрепа на панeвропейската програма за повишаване на информираността за рака на простатата и иницииране и прилагане на програми на национално ниво, определящи рака на простатата като приоритет.

Материалът 40 % по-ниска преживяемост за болните от рак на простатата у нас е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.