40-годишен с инфаркт отказа лечение, не вярва на лекарите

28

40-годишен мъж с остър инфаркт отказа лечение и в момента бере душа, защото не вярва на лекарите, че искат да го спасят, а саво щели да точат касата. Така поредната абсурдна ситуация в родното здравеопазване и пропастта между пациенти и медици, е на път да вземе жертва, буквално.

Мъжът е бил приет в спешното отделение на столичната УМБАЛ „Св. Анна“ днес, съобщиха от лечебното заведение. Хоспитализиран е в Клиника по инвазивна кардиология на болницата, но отказва всякакви инвазивни изследвания и поставянето на стент, за което се е подписал. „При така стеклите се обстоятелства има сериозна опасност, най-малкото от инвалидизиране на пациента, а вероятно и за фатален изход“, предупреди началникът на кардиологията в „Св. Анна“ доц. Божидар Финков. На въпрос на дежурния лекар дали се отказва от това лечение, заради съобщенията по телевизията за злоупотреби с поставянето на стентове, пациентът потвърдил, че това е причината.

„Все още е при нас в болницата, но го лекуваме с хепарин, бетаблокери и общо взето чакаме да му мине, тоест не го лекуваме“, обясни доц. Финков, който е един от най-добрите инвазивни кардиолози у нас, един от пионерите в тази област и бивш здравен министър. По думите му мъжът сам е потърсил помощ и то бързо – на 40-тата минута от началото на гръдната болка вече е бил в спешното отделение на „Св. Анна“. Ако се беше съгласил на инвазивна процедура, вече щеше да е добре, да е не е реализиран инфаркта и до дни да си тръгне здрав от болнницата. „Сега обаче някой от съдовете, който храни определена зона от сърцето, си стои запушен и тази зона умира. И дори младият мъж да оживее, ще има сериозни последствия от това, че не ни се довери – ще остане с увредена лява камера, много е вероятно да се появат ритъмни нарушения и сърдечна недостатъчност“, обясни доц. Божидар Финков.

Медиците са категорични, че внушения от политици и някои медии, че се правят ненужни операции, за да се точи здравната каса, че лекарите за лоши хора с големи заплати и че убиват бебета, са разрушили доверието в съсловието фатално.

Материалът 40-годишен с инфаркт отказа лечение, не вярва на лекарите е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.