40 бъдещи лекари приема новият Медицински факултет в Бургас

40

40 първокурсници ще приеме новият Медицински факултет в Бургас. Припомняме, правителството и Народното събрание разрешиха на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ да разкрие структурата, в която ще се обучават студенти по специалността „Медицина“ с образователно-квалификационна степен „магистър“, ще се изучават още дентална медицина и медицина в областта на спорта.

Таксите за явяване на конкурсен изпит по химия и биология в новото учебно заведение ще са по 70 лева, а обучението за една година ще струва на бъдещите лекари 1100 лева. С програмите за изпитите по химия и биология кандидатите могат да се запознаят на сайта на ВУЗ-а.

За сравнение медицината е най-скъпа в МУ-Варна и МУ-Пловдив – 1200 лева годишно и най-евтина в МУ-София и СУ, където таксите са съответно 900 и 925 лева. В МУ-Плевен следването струва 1000 лева на година

„На 27 юли започват кандидатските изпити за факултета. Септември месец ще постъпят първите студенти по медицина. 86 са хабилитираните и нехабилитирани преподаватели, повече от 50 са професори и доценти, средната възраст е около 50 години“, обясни кметът на Бургас Димитър Николов. По думите му след 5-10 години огромният проблем на града  – липсата на квалифицирани медицински специалисти, ще бъда решен.

За провеждането на необходимата клинична практика на студентите от факултета университетът ще ползва базите на УМБАЛ „Дева Мария“ и УМБАЛ Бургас. МФ ще разполага с девет катедри, а учебната програма в момента е на най-високо ниво.

Материалът 40 бъдещи лекари приема новият Медицински факултет в Бургас е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.