395 млн. лева повече за здраве през 2020-а

40

Повече пари за здраве и по-високи пенсии ще има през 2020-а. Това е заложено в проектобюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване.

НЗОК ще разполага с почти 395 милиона лева повече догодина и така бюджетът ѝ ще надхвърли 4 милиарда и 700 милиона лева. Предвижда се парите за личните лекари да се увеличат с 19 милиона. Така би трябвало да има повече дейности, включени в задължителния профилактичен преглед. Средствата за консултация със специалист, както и за изследвания също се увеличават – съответно с 14 млн. лева и 4 млн. лева.

Парите за болниците ще станат с 233 милиона повече, а не с 200 – както беше обявено след протеста на синдикатите и медицинските сестри. Очаква се да бъде разписан механизъм, чрез който част от средствата за клинични пътеки да се харчат за заплати на лекари и медицински сестри.

Бюджетът за лекарства също е по-голям, като догодина за част от скъпите терапии касата ще плаща, само ако има доказан ефект. От догодина помощните средства и медицинските изделия за хората с увреждания също ще се осигуряват от НЗОК.

Догодина бюджетът за пенсии, болнични и обезщетения ще надхвърли 12,4 милиарда лева, като по-голямата част от тях ще отидат за пенсии. Те ще се увеличат с 6,7% от 1 юли. Така минималната пенсия за стаж и възраст ще се увеличи с около 14 лева и ще достигне малко над 234 лева, социалната за старост ще се повиши с 9 лева и ще е 141 лева. Таванът на пенсиите остава без промяна – 1200 лева. Очаква се пенсионерите да намалеят заради увеличаването на пенсионната възраст.

Минималният осигурителен доход ще се увеличи с 50 лева, а максималният остава без промяна. Обезщетенията за безработица и отглеждане на дете през втората година също няма да се променят. Не са предвидени и промени в режима за изплащане на болничните. Първите три дни остават за сметка на бизнеса, НОИ ще плаща от четвъртия ден, както и в момента.

Материалът 395 млн. лева повече за здраве през 2020-а е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.