2500 българи излекувани от хепатит С за 2 г. и срещу 80 млн. лева

49

Само за 2 години – през 2017 и 2018 г., 2510 българи с хепатит С са били лекувани с революционната безинтерферонова терапия. За тяхното лечение здравната каса е платила 80 млн. лева, като само 22-ма пациенти не са отговорили на скъпите медикаменти. Това съобщи пред журналисти д-р Елена Тотева от НЗОК.

„Големият проблем в момента е, че медикаментите са осигурени, но няма кого да лекуваме. Имаме възможност да осигурим терапия на 5000 пациенти на година, а реално през лечение преминават около 1200”, заяви председателят на Българското дружество по гастроентерология проф. Красимир Антонов, който е и водещ хепатолог в столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски”. Той обясни, че поради безсимптомното протичане на инфекцията в момента 69 000 българи не знаят, че са инфектирани с вируса на хепатит С. А ако 90% от тях се диагностицират и лекуват, до 2030 г., по данни на СЗО, хепатит С може да бъде елиминиран. Световната здравна организация обръща внимание на проблема, защото в момента от вирусни хепатити в света годишно умират 1,4 милиона души, а от смятаната за по-смъртоносна инфекция доскоро – ХИВ  – едва 700 000 души.

Своя принос за елиминиране на хепатит С в България ще даде УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, която провежда от 18 юли до 31 август кампания за безплатно тестване. От нея могат да се възползват всички хора от 34 до 69 години. На тези от пациентите, за които се окаже, че са носители на вируса, веднага ще бъде осигурена безплатна консултация в болницата и ще им бъде изработен индивидуален план за терапия. „Това са хора, за които има голяма вероятност да са заразени, тъй като са оперирани или подлагани на кръвопреливане във време, когато медицината не е знаела изобщо за съществуването на вируса на хепатит С. Нашите пациенти в момента обикновено са над 50- 60-годишни. Затова насочихме кампанията основно в тази възрастова група”, обясни проф. Антонов.

Сдружение „ХепАктив” започва кампания следващата седмица под патронажа на Министерството на здравеопазването за безплатно изследване за хепатит С в мобилни кабинети в Търговище (на 24 юли между 10:00 и 17:00 часа, пл. „Свобода“), Разград (25 юли между 10:00 и 17:00 часа пред ДКЦ 1) и Варна (26 юли, от 10:00 до 17:00 часа пред пилоните на Катедралата и на входа на Морската градина).

Междувременно работна група от 54 експерти към Министерство на здравеопазването разработва Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити – А, В, С, Д и Е. „Предлагаме личните лекари да включат тестове за откриване на хепатит С в профилактичните прегледи на хората от 39 до 69-годишна възраст. Работим и за превенция, ранна диагностика, лечение и подкрепа на заразените от рисковите групи, за да не допуснем повторно инфектиране”, съобщи д-р Тонка Върлева, директор на дирекция „Превенция и профилактика“ в МЗ. По думите й програмата и бюджетната рамка към нея трябва да се финализира най-късно през октомври тази година.

„Има няколко нерешени проблема – навременното известяване на кръводарителите, че са инфектирани и регламентиране на заплащането на лечението неосигурените“, коментира и председателят на „ХепАктив“ Силвана Лесидренска.

Материалът 2500 българи излекувани от хепатит С за 2 г. и срещу 80 млн. лева е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.