20 млн. лева за медицински хеликоптер и 3 млн. лева за ВМА

23

Кабинетът отпусна 20 млн. лева за медицински хеликоптер и 3 млн. лева за ВМА, като и двете инвестиции за насочени към оказване на качествена и бърза медицинска помощ, както и към извършване на дейности по донорство и трансплантации.

Приоритетната ос „Регионална здравна инфраструктура“ се увеличава с 20 млн. лв. Парите се пренасочват от резерва на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г, реши правителството на днешното си  заседание.

Ресурсът ще бъде предоставен за купуване на медицински хеликоптер и осигуряване на необходимата инфраструктура за неговото използване. По този начин освен подобрено качество на медицинските услуги, ще може да бъде предоставяна и по-навременна помощ при спасителни действия и донорски ситуации, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Мярката кореспондира с националното значение на качеството и обхвата на спешната медицинска помощ и идентифицирани нужди от страна на Министерството на здравеопазването.

Правителството одобри и близо 3 млн. лв. допълнителни разходи по бюджета на Министерство на отбраната за 2019 г. Средствата в размер на 2 972 374  лв. са за закупуване на медицинска апаратура свързана с дооборудване на операционни зали за извършване на чернодробни трансплантации и проследяване на пациенти в клиниката по реанимация на Военномедицинска академия, добавиха от правителствената пресслужба.

Материалът 20 млн. лева за медицински хеликоптер и 3 млн. лева за ВМА е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.