17-годишна родилка почина в болницата в Панагюрище

34

17-годишна родилкае починала след раждане в частната болница „Уни Хоспитал“ в Панагюрище. За смъртта на Мария Димитрова съобщи почерненият баща Огнян Янев. Той обясни, че дъщеря му е постъпила в лечебното заведение на 27 ноември. Родила е момченце чрез секцио.

„След раждането се чувстваше добре, ходихме да я видим. Кръсти детето на моето име – Огнян. На другия ден отидохме на свиждане. Тя видя бебето, радваше се, беше добре. Оплака се само, че я боли гърлото и поиска лукчета. На следващия ден следобед майка ѝ отиде до болницата, за да я види. Тя отново беше добре. Вечерта получихме телефонно обаждане към 21:00 часа, че дъщеря ни е настанена в Интензивното отделение и е зле. Ходих в кабинета на лекаря, който беше водил раждането, за да му кажа, че тя не е е добре“, обясни Огнян Янев.

Бащата на починалата родилка разказа още, че  д-р Петър Бътовски го е уверил, че дъщеря му е здрава и няма да има проблеми. „Освен това ми каза да дойда сутринта, за да се уверя, че е здрава. Прибрах се вкъщи, на следващия ден сутринта се обадиха от болницата, за да ни кажат, че Мария е починала“, добави Янев. Той допълни, че не са им позволили да я видят, не им е обяснено и от какво е починала.

В момента близките не винят лекарите, но искат да знаят какво се е случило с дъщеря им. „Обадиха ми се от Пловдив, че тялото е там в моргата на болница „Свети Георги“. Там се молихме на лекарите да ни позволят да я видим, но отново не ни разрешиха“, каза още бащата. Той уточни, че е получил обаждане и от разследващ полицай, който е обяснил, че за сега не могат да погребат детето си.

Междувременно е назначена е комплексна експертиза за определяне причините за смъртта на 17-годишната родилка. „Образувано е досъдебно производство по случая“, каза говорителят на Окръжна прокуратура-Пазарджик Пламен Пантов. Той обясни, че е извършен оглед от следовател, иззети са медицинските документи, свързани с лечението на починалата жена. „Назначена е комплексна експертиза от 3 вещи лица, която да определи причините за настъпването на смъртта. Същата не е изготвена и за по-нататъшния ход на разследването трябва да се изчака резултата от нея“, коментира Пантов. Той допълни, че докато не стане готова експертизата тялото на 17-годишната Мария Димитрова няма да бъде освободено. „Разбираме, че на хората им е тежко, но трябва да приключи експертизата. Очакваме до две седмици това да стане“, уточни Пантов.

Д-р Красимира Чачова, управител на „Уни Хоспитал“ потвърди, че в болницата са имали такава пациентка. Тя каза, че на 28-и следобед жената се е влошила и въпреки положените от медицинските специалисти усилия е починала. Д-р Чачова е издала заповед за вътрешна проверка по случая. „Причините очакваме да разберем след като приключи проверката и не можем да ги коментираме. Пациентката е 17-годишна, малолетна, това е второ раждане за нея. Съдействали сме на прокуратурата, чакаме и ние резултатите от експертизата. Аз съм издала веднага заповед за наша, вътрешна проверка. Когато е трябвало да започне рехабилитацията, 24 часа след раждането, болната се е влошила. Преместена е в реанимация, направени са всички необходими изследвания. Всичко се развива много бързо, в рамките на няколко часа, след множество консултации. Чакам отговор от всички колеги по заповедта, която съм издала“, обясни директорката на „Уни Хоспитал“. По думите й бебето е здраво и в момента е в неонатологичния сектор на болницата.

Материалът 17-годишна родилка почина в болницата в Панагюрище е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.