17 000 лева дарение за „Майчин дом“

7

Дарение за 17 000 лева получи столичното университетска АГ болница „Майчин дом“. Десетте нови инжекционни помпи, предназначени за венозно подаване на лекарствени разтвори за специалните нужди на новородени и недоносени бебета, ще бъдат на разположение за най-малките пациенти в Клиниката по неонатология. Инжекторите са дарени от сдружение с нестопанска цел „Нова луна“, представляващо едноименната ложа от системата на Обединена Велика Ложа на България, като осем от десетте апарата са закупени с лични средства от членове на ложата, съобщиха от „Майчин дом“.

„Техниката е скъпа и с огромно значение за работата в интензивното  отделение, защото лекуваме малки бебета, които понякога тежат под 1000 гр. При тях дозирането на лекарствата трябва да се планира прецизно и точно, да се съобразява с ниското им тегло и с техните специфични нужди“, обясни началникът на Клиниката по неонатология проф. д-р Боряна Слънчева, която е и главен координатор в Експертния съвет по медицинската специалност „Неонатология“ към Министерството на здравеопазването. По думите й дарението може да се сравни с ролята на спасителния кораб Радецки, защото идва в най-подходящия момент, когато традиционно при смяната на сезоните броят на ражданията се увеличава.

Председателят на Сдружение „Нова луна“ д-р Георги Пасков поздрави ръководството на болницата и засвидетелства готовността на ложата да подкрепя и в бъдеще усилията на лекарите в стремежа да предоставят качествена медицинска грижа, съобразена със съвременните технологии и потребности на пациентите.

Годишно в „Майчин дом“ се раждат около 4000 бебета, а средно всяко пето от тях е недоносено. Болницата е лидер по брой раждания за България, като в нея се проследяват най-сложните медицински случаи от цялата страна. Високата концентрация на преждевременни раждания в болницата се дължи на това, че тя проследява най-тежките бременности в страната. Тенденцията за броя преждевременни раждания у нас се запазва, като за България делът им е малко над 10% от всички раждания, колкото е и средното равнище за Европа.

Материалът 17 000 лева дарение за „Майчин дом“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.