16 000 българи се нуждаят от нов бъбрек

44

Държавата няма никакъв ангажимент към включването на пациентите в листата за трансплантация и затова реалният брой на чакащи за нов бъбрек е не 1000 души, а поне 16 000. Това заяви проф. Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология в Александровска болница по време на Пациентска академия за хора на хемодиализа и трансплантирани в Пампорово.

„Заради малкия брой донори и в пъти по-ниското финансиране на трансплантациите в сравнение с хемодиализата организацията за получаването на нов орган у нас не е на европейско ниво“, подчерта проф. Паскалев, цитаран от БНР. По думите му, за да имаме ефективност при бъбречните трансплантации, страната ни трябва да постигне ниво най-малко от 25 присаждания на милион население за година. Но в момента у нас общо донорските ситуации са по-малко.

„Трупното донорство е на много ниско ниво като брой, заради което няма как да се повиши честотата на бъбречните трансплантации у нас. Има и други причини – ангажиментът на държавата все още не е на оптимално ниво, а най-слабо е остойностяването на труда на специалистите, което понижава ентусиазма им“, посочи още проф. Паскалев. Според него, с вливането на агенцията по трансплантации и агенцията по медицински одит в новата мегаструктура „Медицински надзор“ от 1-ви април броят на трансплантациите ще спадне още повече.

Материалът 16 000 българи се нуждаят от нов бъбрек е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.