15 лекари на обучение в чужбина за сметка на СЛК

36

Само за три месеца столичната колегия на лекарския съюз (СЛК) е успяла да изпрати за своя сметка 15 млади лекари на обучения в чужбина. Това съобщи председателят на колегията д-р Асен Меджидиев пред Дарик. „Парите за от фонд „Лекарска взаимопомощ“, като освен от членски внос и от самите болници, средства се събират и от дарители“, уточни д-р Меджидиев. Той посочи, че СЛК има договори с лечебни заведения в Германия,  с Бернския университет в Швейцария, с „Лив Хоспитал“ в Истанбул и с уникалната болница Хадаса в Йерусалим.

„Условията, на които трябва да отговорят младите доктори, за да заминат на квалификация в чужбина, без да трябва да бъркат в собствения си джоб, са да бъдат до 40 години, да владеят западен език, да бъдат предложени от прекия си ръководител за такава специализация и и от директора на съответната болница“, обясни д-р Меджидиев.

По думите му в последната година и половина намалява тенденцията на напускащи страната лекари, по-скоро има повече хора, които отиват да специализират за половин или една година, но след това се връщат в България. „Като конкретен пример за това ще дам, че преди две години в „Пирогов” имаше 80 специализанта, за последната година и два месеца имаме нови 120, в момента сме с 210 специализанта”, посочи председателят на СЛК, който е и шеф на УНГ-клиниката в „Пирогов“. Според него, статутът на спешния институт трябва да бъде променен.

Д-р Меджидиев засегна и проблема с протестиращите медицински сестри, като по думите му исканията им трябва да бъдат насочени към директорите на лечебните заведения и към синдикатите. „Как ще бъдат разпределени заплатите, това зависи от мениджъра. Чувам искания за основно възнаграждение от две минимални работни заплати. Да, но тогава веднага трябва да се променят и заплатите на лекарите. Мога да кажа, че в София има медици със специалност, които получават под 1000 лева. Да не говорим, че специализантите всичките са на такива пари”, каза още председателят на СЛК.

Материалът 15 лекари на обучение в чужбина за сметка на СЛК е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.