14 хирурзи разделиха сиамски близначки за 15 часа

32

Хърватски лекари успешно разделиха сиамски близначки, свързани с коремни органи и черен дроб, т.е. сраснали се в долната част на гръдния кош, съобщи Танюг. Операцията е извършена от 14 хирурзи от KBC Загреб и е продължила 15 часа, като за пръв път в Хърватия се прави подобна интервенция.

Директорката на Института по неонатология и неонатална интензивна медицина Ружа Гризел заяви, че проблем е представлявало и това, че бебетата били родени преждевременно и са имали небалансирана циркулация, поради което едната близначка е имала високо кръвно налягане, а другата ниско.

Гризел уточни, това е вторият случай в света на близначки, свързани с черен дроб и черва, да бъдат разделени, при което да оцелеят и двете момиченца.

Уникалната операция е извършена в края на февруари тази година, а бебетата – Валентина и Кристина са родени в средата на януари. Когато станали на пет седмици хирурзите предприели действия за разделянето им.

Сега 4-месечните Валя и Криси ще претърпят още няколко минимални интервенции и ще могат да се приберат у дома в град Вировитица. Родителите им Мария и Петър имат още две деца – момче и момиче.

Припомняме, през август 2016 г. у нас също се родиха сиамски близнаци, но никой не се нае да раздели момченцата. Янко и Богдан не получиха и одобрение за финансиране на операция в чужбина.

 

Материалът 14 хирурзи разделиха сиамски близначки за 15 часа е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.