120 000 българи предпазени от грип с безплатна ваксина

28

120 000 българи са предпазени от грип, защото вече са имунизирани по Националната програма на здравното министерство, която осигури безплатни ваксини за част от пенсионерите над 65 години. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му последната партида от безплатните ваксини вече е пристигнали в Пловдив и личните лекари ще могат да ги поставят на пациентите си.

„В момента няма циркулация на грип у нас, но циркулират парагрипни и риновируси“, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите му само за три дни в НЦЗПБ са пристигнали 17 проби на тежко болни деца, приети в различни болници в страната. От тях 5 проби са били положителни, като в три от пробите са доказани риновируси, а в две от тях прарагипен вирус от първа група. „Парагрипните вируса са три групи, първа, втора и трета“, уточни проф. Кантарджиев. И добави, че това са вируси, които дават подобна симптоматика като грипа, но се развиват с по-малко усложнения. Те са характерни са за късна есен и ранна пролет.

Въпреки че тази година грипът закъснява, епидемиолозите очакват тежка епидемия, тъй като три от четирите щама, които ще ни разболяват през зимата са сравнително нови. „А това означава, че няма много имунитет срещу тях в обществото и повече хора са рискови за развитие на заболяването“, уточни доц. Кунчев. По думите му  щамовете ще са H1N1 „Бризбейн“, H3N2″Канзас“ от група А и „Колорадо“ и „Пукет“ от група В, като само „Пукет“ е стар познайник на лекарите.

„Грипът, независимо от кой щам, прави чести усложнения“ напомни проф. Кантарджиев. Той предупреди, че един на всеки 10 000 болни прави възпаление на мозъка, което е едно от най-тежките усложнения на вирусна инфекция. На всеки 3000 заразени пък, един може да прояви мълниеносното протичане на грипната инфекция. „Това означава в рамките на часове да развие дихателна недостатъчност, която е свързана с развитието на хеморагична пневмония„, обясни той.

Специалистите са категорични, че все още има време хората да си поставят противогрипна ваксина и така да се предпазят от усложненията на вируса. Най-рисковите групи са малките деца, бременните и пенсионерите.

Материалът 120 000 българи предпазени от грип с безплатна ваксина е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.