11 болници купували „скандалното“ лекарство на максимална цена

42

11 са частните болници, които са купували станалото „скандално“ лекарство на максимално позволената от закона цена. Става дума за онкомедикаментът „Пеметрексед“, който въпросните клиники са фактурирали към касата на цена от 1063 лева, докато държавни и общински са се снабдявали с него за 129 лева, за което преди дни алармира управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев. „Ето ви я разликата от 700 %“, обясни той пред бтв.

След няколко дневно чудене кои са болниците и как изобщо е възможна подобна схема, плюс обвения към д-р Дечев, че лъже, той разкри подробности. „Фирмата производител е „Алвожен“, а болниците, купували на високата цена лекарството за рак на белия дроб са „Пълмед“, „Софиямед“, „Онкохоспитал“, „Аджибадем Сити Клиник“, „Сердика“, „Надежда“, „Дева Мария“, „Паркхоспитал“ и „Унихоспитал“. Най-ниската цена пък е фактурирана от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, чийто бивш директор е самият д-р Дечев.

„Производителят на лекарството подаде информация в НЗОК, че е получил драстично по-ниска сума, отколкото касата е платила за неговия продукт и така разбрахме за схемата“, призна управителят на фонда. По думите му разликата в цените е възможна, защото през 2016 г. парламентът освобождава частните болници от задължението да обявяват обществени поръчки. „Така държавните и общински лечебни заведения обявават търг за въпросното лекарство, което се призвежда от 4 компании и състезавайки се една с друга те предлагат по-ниска цена, докато при частниците не е така. Производителят обаче предлага отстъпка от 85 % и на търговците на едро, от които купуват частните болници. Те обаче им го продават на завишената цена, но все пак позволена от закона. Връзка между производител и доставчик категорично няма, но има връзка между болница и търговец на едро“, обясни д-р Дечев. Той добави, че частните болници са си направили фирми за търговия на едро и така кръгът е бил затворен.

„Първото ниво това е производителят, който притежава това лекарство. Второто – това е търговецът на едро, който го купува от този производител и го фактурира на болницата. И вече болницата, след като го използва, го фактурира на касата и ние го плащаме. Това, което ни задължава е наредба на министъра, който е определил, че ако дадено лекарство е в рамките на пределната си цена, пределна означава максимална, която е регистрирана в България, НЗОК трябва да го заплати. По закон ние имаме информация за това болницата на колко го е закупила. За другите две нива – за производителя и за търговеца на едро НЗОК няма достъп до тази информация. Достъп до тази информация, според наредбата, която си е написал сам, има министърът на здравеопазването“, каза още управителят на НЗОК.

Той изтъкна, че през 2019 г. касата за първи път няма преразход в нито едно перо, включително и по това за медикаменти. Но отново не пропусна да обвини здравния министър Кирил Ананиев в бездействие и липса на реформи.

Материалът 11 болници купували „скандалното“ лекарство на максимална цена е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.