11 737 учат за доктори

40

11 737 младежи учат за доктори, като студентите по медицина са се увеличили със 76 % през последните пет години. Това отчита новото девето издание на Рейтинговата система(РС) на университети в България.

Като цяло обаче има драматичен спад на броя студенти – с 45 000 са намалели за 5 години и с 6000 през 2019 г. Сред направленията, в които има ръст са още стоматологията и ветеринарната медицина.

Освен това първокурсниците по медицина са били най-добрите ученици, като средният им бал завършването на школо е 5,63. Колегите им стоматолози, фармацевти и специалисти по обществено здраве пък са сред лидерите в категория „Междунардно мобилност“.

„За втора поредна година МУ-София и МУ-Пловдив делят първото място  по рейтинг в медицината. Като цяло обаче всичките ни медицински университет имат сходни резултатите.  Те са като близнаци“, посочи Георги Стойчев, който представи Рейтинговата система. Припомняме, тя дава комплексна оценка на висшите учебни заведения на база реализация на завършилите и техните доходи, цитируемост на университетите в научни материали, социологически проучвания и др.

МУ-София е лидер в четири направления – медицина, обществено здраве, стоматология и фармация. През последните пет години значително се подобрява цитируемостта на научни публикации на българските университети, като с най-висок индекс след СУ „Св. Климент Охридски“, са медицинските вузове в София, Пловдив и Варна.

Рейтинговата система отчита и рекордно ниско ниво на безработица сред висшистите – 2.2%, като такава практически няма при завършилите медицина – 0.23%, фармация – 0.52% и стоматология – 0.76%.

В сектор здравеопазване най-висок облагаем доход имат завършилите фармацията – 1668 лева, следвани от лекарите – 1478 лева. Но облагаем доход под 1000 лева имат дипломиралите се като стоматолози, специалистите по здравни грижи и завършилите ветеринарна медицина.

Материалът 11 737 учат за доктори е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.