100 млн. лева не стигат на касата за лекарства, натискат фармабизнеса за отстъпки

38

Около 100 млн. лева на годишна база не стигат на здравната каса за лекарства, но фармабизнесът все още не е внесъл договорените отстъпки. Това става ясно от стенограмата от последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК.

„За лекарствените продукти средно месечно разходът до момента, общо за всички лекарства, е 103 млн. лева. Остатъкът е 83 млн. лева без да отчитаме тези 31 млн. лева, които гласувахме, че от резерва ще се изразходят за тази дейност. Очертава се на национално ниво около 120 млн. лева дефицит и като приспаднем средствата от резерва, които са определени за тази цел, към днешна дата се очертава дефицит от около 90-100 млн. лева, които трябва да се възстановят с отстъпките, които ще се събират от фирмите“, отчита председателят на Надзора и зам.-здравен министър Жени Начева. По думите й най-голямото превишение на средства има при медикаментите за домашно лечение, които се отпускат с протокол. Там недостигът се очертава да е около 40 млн. лева. При другите лекарства за домашно лечение се очаква дефицит от около 18 млн. лева, а за онкопрепаратите недостигат 64 млн. лева.

За проблем с отстъпките обаче предупреждава представителя на работодателите в Надзорния съвет проф. Григор Димитров. „Работата с отстъпките не върви добре и трябва да се ускори, както и да се персонализизира отговорността по нея“, предлага той.

Иначе изпълнението на бюджета за първите шест месеца на 2019 г. е в рамките на заложените параметри. „За здравноосигурителните плащания – в ПИМП, СИМП и МДД изпълнението е на 50%, не се очертава недостиг на средства до края на годината, преразход или излишък“, посочва Начева. По думите й разходите за болнична помощ са 164 млн. лв. месечно и в момента в тази сфера „няма проблеми и напрежение“. Относно надлимитната дейност, надзорниците единодушно и без разисквания приемат тя да се изплати на тези болници, които са осъдили касата на последна инстанция и са предявили изпълнителни листове пред НЗОК.

Начева отчита още, че касата е платила по-голям брой медицински изделия, в сравнение със същия период на миналата година, благодарение на договорените по-ниските цени.

Според управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев, касата няма да излезе на минус, въпреки очаквания дефицит в перото за лекарства, защото сумите ще се набавят от отстъпките.

Материалът 100 млн. лева не стигат на касата за лекарства, натискат фармабизнеса за отстъпки е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.