1 милион българи твърдят, че ваксините са част от световна конспирация

92

Близо 1 милион българи смятат, че ваксините са част от световна конспирация, почти 2 милиона твърдят, че след имунизация може да се отключат алергии, а 770 000 нашенци все още са убедени, че причиняват аутизъм. Това показват данните от националното представително проучване, осъществено от 6 до 13 март от Изследователския център „Тренд“, цитирано от в. „24 часа“.

Основен акцент в проучването е свързан с тестване на нагласите на българите към популярни конспирации и митове по темата с ваксините. И докато за 18 % от хората конспиративните теории далеч не са мит, то повече от половината от пълнолетното население у нас очевидно е с акъла си и не е съгласно с подобно „конспиративно“ твърдение. Популярният мит, че серумите отключват аутизъм се приема като истина от цели 14 на сто от българите, но още по-притеснителното е, че половината от населението не може да прецени дали това е така. Тревожно висок е и процентът на тези, които смятат, че след имунизация е възможно да се прояви някакъв вид алергия, докато на обратното мнение са само 28 %.

Данните на „Тренд“ категорично показват, че по темата с ваксините българинът не е информиран добре, а страхът от някакви имагинерни странични ефекти е по-голям от съвсем реалните и смъртоносни зарази като морбили, детски паралич, дифтерия и т.н. Според проучването, за една четвърт от родителите, които не считат, че е важно децата им да са имунизирани, основният аргумент е, че ваксините може да навредят на здравето им и да отключат състояния, за които лекарите не знаят или не съобщават.

Все пак 73% са на мнение, че родители, които не имунизират децата си, постъпват безотговорно. Преобладаващата част от хората, които отговорят така са високо образовани, посочват още от „Тренд“. Проучването доказва още веднъж, че говоренето по темата трябва да е много внимателно, защото доверието в системата е твърде крехко, за да бъде тествано с неразумни изказвания и скандали от типа „турските ваксини“.  

Материалът 1 милион българи твърдят, че ваксините са част от световна конспирация е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.